Obligationshandlen eksploderede i juli

Mens aktiehandlen i juli sygnede hen, endda selvom sommermåneden typisk er sløv, så var der fuld gang i den danske obligationshandel i juli, viser tal fra Værdipapircentralen.

Mens aktiehandlen fortsat lider af eftervirkningerne af finanskrisen, så er handlen med danske obligationer eksploderet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
I juli blev der i alt handlet aktier for 207,7 milliarder kr., ifølge tal fra Værdipapircentralen, VP. Det var godt 40 pct. mindre end de 349,4 milliarder kr. der blev handlet for i juli 2008.

Faldet i omsætningen kan delvist forklares ved at de ledende aktier i C20-indekset fra begyndelsen af juli sidste år til slutningen af juli i år ifølge beregninger foretaget af Business.dk er faldet med 25,3 pct. Men ud over det er den reelle omsætning altså også faldet.

VP's tal viser i øvrigt, som sædvanlig, at udenlandske professionelle investorer står for godt 70 pct. af den danske aktieomsætning, mens private investorer blot står for 2,5 pct. af aktieomsætningen.

Voldsom stigning i obligationshandlen
Til gengæld har VP registreret en voldsom stigning i handlen med obligationer. I juli sidste år blev der handlet obligationer registreret hos VP for ikke mindre end 1865 milliarder kr., men det tal er i juli 2009 steget med 48 pct. til svimlende 2765 milliarder kr.

Det er mere end 13 gange så meget som aktieomsætningen, og væsentligt mere end Danmarks bruttonationalprodukt. Faktisk er det mere end der overhovedet er udstedt obligationer for i Danmark, så hver obligation er altså i snit blevet handlet mere end en gang i løbet af den ellers sløve juli-måned.

Obligationsbelåning bag stor stigning
Forklaringen på den massive stigning i obligationsomsætningen skal nok ikke kun findes i at investorer oven på finanskrisen i stigende grad igen er begyndt at interessere sig for at investere i obligationer.

En anden forklaring er formentlig også, at udlån mod sikkerhed i obligationer, kendt som repo-forretninger, igen er blevet meget populære. Og rent teknisk medføre en repo-handel som regel, at låntagerens obligationer flyttes over til långiverens værdipapirdepot, hvilket ifølge VPs statistik er en handel.

De offentliggjorte halvårsregnskaber fra de nordiske og internationale storbanker viser da også, at indtjeningen på netop obligationshandel er steget eksplosivt i årets første tre måneder, og det er altså tilsyneladende en tendens der også er fortsat i juli.