Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
USAs præsident, Barack Obama, opfordrer nu teknologigiganterne til at hjælpe med at bekæmpe Islamisk Stat, men det er endnu uklart, hvad han har i tankerne.
»Jeg vil opfordre de højteknologiske virksomheder og håndhæverne af lov og orden om at gøre det sværere for terrorister at bruge teknologi til at undslippe retfærdighed,« sagde han søndag nat i sin tale til nationen efter det, der nu officielt betragtes som et terroranslag mod et socialcenter for handicappede i Californien, hvor 14 blev dræbt og 17 såret.
Det er af mange blevet tolket om en forsigtig henvisning til den igangværende debat om kryptering, hvor kommunikation over mobiltelefoner og Internet kodes, så politi, efterretningstjenester og andre ikke har mulighed for at lytte eller kikke med.
På tilbagetog efter advarsler
Efter i længere tid at have presset på for at få teknologigiganterne til at installere såkaldte bagdøre i deres software, så myndighederne alligevel kunne koble sig på, valgte Barack Obama at dysse sagen ned og foretage et strategisk tilbagetog. Giganter som Microsoft, Google og Apple nægtede nemlig højlydt at være med. Apple-topchef Tim Cook har direkte advaret om tanken, da den ikke alene krænker folks privatliv men også skaber en adgangsdør for kriminelle og andre med skumle hensigter.
Det Hvide Hus vil ikke sige, om præsidentens udmelding betyder, at man igen skubber på for at få nøglen til bagdøren, eller om Obama har noget helt andet i tankerne.
»Vores mål for disse samtaler er at finde yderligere måder at gøre det sværere for terrorister og kriminelle at finde tilflugtssteder i cyberspace på,« siger en unavngiven, ledende embedsmand til TV-stationen CNN Money.
Sociale medier bruges af terrorister
Det Hvide Hus vil i denne uge tale med teknologigiganterne for at udvikle »en klarere forståelse for, hvornår vi tror, at sociale medier bruges aktivt og operationelt til at fremme terrorisme,« som en tilsvarende unavngiven, ledende embedsmand siger til nyhedsbureauet Reuters.
Sociale medier som Facebook og Twitter bruges aktivt af Islamisk Stat og andre til at få deres budskaber ud, mens krypteret kommunikation ifølge efterretningstjenesterne bruges til at planlægge nye terroranslag uden for myndighedernes rækkevidde.
Krypteringen - eller kodningen - af kommunikation er øget i omfang og bredde, siden den tidligere NSA-ansatte Edward Snowden i juni 2013 afslørede, hvordan efterretningstjenesten NSA uden dommerkendelse foretager masseovervågning af tele- og datatrafikken verden over og dermed overtræder reglerne om privatlivets fred.
Telefoner kodes nu som standard
Derfor har først Apple og nu også Google valgt at lade kryptering af mobiltelefoner og tavle-PCer være standard på de nyeste modeller. Dermed vil alle, der forsøger at lytte og kikke med, kun få en masse nonsens, fordi de ikke har adgangskoden til at afkryptere kommunikationen.
Amerikanske politikere ventes at ville genfremsætte lovforslag med krav om, at sociale medier får pligt til at underrette myndighederne om indlæg, der skønnes at fremme terroraktiviteter.
Facebook har allerede bekræftet over for TV-stationen CNBC, at det sociale netværk har fundet og fjernet en af deltagerne i angrebet på socialcenteret, Tashfeen Maliks profil for at overtræde Facebooks regler. Facebook bekræfter også, at man samarbejder med myndighederne.