Obama pumper milliarder i solenergi

Præsident Barack Obama pumper nu 10 milliarder kroner ind i solenergi i en manøvre, der handler lidt om at få mere ren energi, men mest om at skabe amerikanske jobs.

Præsident Barack Obama tjekker et solpanle på Solyndra, Inc. i Californien Fold sammen
Læs mere
Foto: KEVIN LAMARQUE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Præsident Barack Obama har givet to solenergiselskaber et lån på i alt 10 mia. kroner til at kickstarte miljøvenlig solenergi i USA. 

Det ene selskab, spanske Abenoga Solar, planlægger nu at bygge et af verdens største solcelleanlæg, der bliver på størrelse med indre by i København, og som vil kunne levere strøm til 70.000 amerikanske husstande. Det andet selskab, amerikanske Abound Solar Manufacturing, vil producere tynde, højteknologiske solpaneler.  

Pengene kommer fra den amerikanske regerings stimulus-pakke, der skal skubbe økonomien i gang efter recessionen, og projekterne vil ifølge præsidenten skabe 5.000 nye arbejdspladser i USA. 

- Efter at vi i mange år har set selskaber bygge og skabe jobs uden for landet, er det godt nyt, at vi nu har tiltrukket et selskab til os for at bygge et anlæg og skabe jobs lige her i Amerika, lød det blandt andet fra præsident Barack Obama. 

Statslånet tjener flere formål for præsidenten: Dels får Barack Obama sat handling bag ordene i den tv-tale, hvor han for nylig dundrede mod BP og olielækket i Den Mexicanske Golf, og hvor han samtidig argumenterede for større olie-uafhængighed. Dels får han skabt en række jobs på et dystert amerikansk arbejdsmarked. Det sidste betonede han flere gange. 

Hård republikansk kritik 

Men planen får hårde ord med på vejen fra republikanerne, der mener, at den demokratiske præsident slår bunden ud af USA's statskasse. 

- På et tidspunkt hvor amerikanerne klipper rabatkuponer og vender hver en øre, så fortsætter præsident Obama og demokraterne i Kongressen med at bruge penge de – vi – ikke har, sagde den republikanske senator Saxby Chambliss og supplerede: 

- Den nationale gæld er steget med 2,4 billioner dollar i de 500 dage, præsident Obama har siddet. Det er i gennemsnit cirka fem milliarder om dagen.

Statslånene ikke er en holdbar løsning på lang sigt, medgav præsident Obama, og talte så igen om jobsituationen, hvor 9,5 procent af amerikanerne i dag står uden arbejde. 

- Sandheden er, at tiltag som disse ikke vil erstatte alle de jobs, vi mistede så pludseligt. Jeg ved, folk kæmper. Jeg ved, at mange i denne 4. juli-weekend (uafhængighedsdagen I USA, red.) vil ønske, at det gik lidt bedre lige nu. Det ønsker jeg også, sagde Barack Obama.