Obama kræver renere biler

Præsident Barack Obama tager skridt til at skærpe brændstoføkonomien i biler i USA og mindske afhængigheden af udenlandsk energi. Connie Hedegaard kalder det et stærkt signal.

Foto: Scanpix. "Amerika skal ikke lade sig tage som gidsel af svindende ressourcer, fjendtlige regimer og en varmere planet," sagde Obama.
Læs mere
Fold sammen
Det er den ny præsidents første forsøg på at leve op til sine valgløfter om at gå med i den internationale kamp mod global opvarmning og gøre USA mindre afhængig af energi fra blandt andet Mellemøsten. Han kaldte afhængigheden og den globale opvarmning en trussel mod USA's sikkerhed.

"Amerika skal ikke lade sig tage som gidsel af svindende ressourcer, fjendtlige regimer og en varmere planet," sagde Obama.

Samtidig åbner præsidenten for at lade delstater stille krav til bilers CO2-udslip. Han har bedt den amerikanske miljøstyrelse, EPA, om at genoverveje, hvorvidt Californien må lave egne love om udslip fra biler.

Den tidligere regering under præsident George W. Bush blokerede forsøg fra Californien og et dusin andre stater på at begrænse udslippet.

Obama har desuden bedt transportministeriet udarbejde nye retningslinjer for at sikre, at amerikanske køretøjer bliver mere brændstoføkonomiske i de kommende år. Planen skal afleveres i marts, og reglerne skal gælde fra 2011.

Hedegaard roser Obama
Det er et meget stærkt signal, at præsident Barack Obama skærper kravene til bilers brændstofforbrug i USA, mener klima- og energiminister Connie Hedegaard (K).

"Hvor Bush-administrationen sagde, at Californien ikke måtte sætte sine egne standarder, gør Obama nu det modsatte. Og da vi ved, at Californien er en af verdens største økonomier, kan det jo ikke svare sig for bilindustrien at producere efter to standarder til det amerikanske marked. Det kan reelt trække hele markedet med," siger Connie Hedegaard.

RB-Børsen/Ritzau