Obama: Bankbonusser er skamfulde

I en meget ærlig udmelding rettet mod Wall Streets topfolk advarer USAs nye præsident, at store bonuser i det nuværende økonomiske klima er uansvarlige.

Foto: Scanpix/Jim Young. Præsident Obama og hans finasminister Tim Geithner prøver at stoppe den finansielle sektors lukrative bonusprogrammer.
Læs mere
Fold sammen
Barack Obama vil have finansverdenen til at droppe deres store bonusser. Det er ikke passende midt i en finansiel krise, hvor den amerikanske stat har måtte yde nødhjælp til flere banker og realkreditinstitutter. Det skriver The Daily Telegraph.

“Skamfuldt” og “uansvarligt” var nogle af de ord, som den ny præsident brugte om bonusserne i en TV-udsendelse. Han var chokeret efter at have læst en rapport, der viste at Wall Street-selskaber havde udbetalt 20 milliarder dollar (113 milliarder kroner) i bonusser i 2008.

Præsidenten vil derfor sammen med finansminister Tim Geithner tage et alvorsord med bestyrelsesformænd og topdirektører i de store bankselskaber og opfordre dem til at “vise lidt tilbageholdenhed og diciplin,” som han sagde.

De revsende samtaler er allerede på vej flere steder i sektoren. Tidligere denne uge tog finansministeren et alvorsord med Citigroup, som finansministeriet har lånt 45 milliarder (255 milliarder kroner). Her opfordrede Tim Geither Citigroup til at aflyse leveringen af et nyt privatfly, der havde en prislap på 50 millioner dollar (285 millioner kroner).

Præsident Obamas kommentarer kommer i kølvandet på et voksende fokus på at Merrill Lynch udbetalte bonusser på tre-fire milliarder dollar kun tre dage før, Bank of Amerika overtog dem.