Nytårsgave til bankerne: Kapitalkrav slækkes

Fremtidens krav til bankernes kapitalberedskab bliver udvandet, og de får længere tid til at implementere Basel III-reglerne.

Komiteen bag Basel-reglerne mødtes i weekenden i Schweiz. Her ses Mervyn King, der er formand for gruppen. Fold sammen
Læs mere
Foto: PATRICK STRAUB
Bankchefer verden over kan ånde lettet op. Parterne bag Basel III-aftalen, der skal polstre den globale finansverden, er blevet enige om at slække på kravene. Det skriver nyhedsbureauet Bloomberg.

Søndag blev der givet håndslag på endnu et stykke af den verdensomspændende bankaftale, som skal mindske risikoen for en ny finanskrise som den, den vestlige verden gik i gennem i 2008. Parterne bag aftalen er en række repræsentanter for stater i form af lovgivere og centralbankchefer, og de er nu gået med til at slække lidt på de krav, de oprindelig fremsatte.

Aftalen betyder, at bankerne får lov til at indregne flere slags aktiver i deres kapitalberedskab, end der tidligere var lagt op til. I aftalen fra 2010 var det næsten kun statsobligationer og virksomhedsobligationer med højeste kreditvurdering, der talte. Nu får bankerne også lov til at tælle visse typer aktier og nogle realkreditobligationer med, skriver nyhedsbureauet.

Aftalen betyder også, at bankerne ikke behøver at leve op til kravene i 2014, som det tidligere var fremlagt. Nu kan de vente indtil 2019.

Det er med det seneste håndslag tydeligt, at bankerne har haft succes med deres lobbyarbejde, hvor de netop argumenterede for, at kravene var så hårde, at de i sig selv ville kunne skabe nye problemer for den globale bankverden. Så firkantet vil formanden for Basel-III, den britiske centralbankchef Mervyn King, dog ikke se på sagen.

"Dette var et kompromis mellem konkurrerende synspunkter fra hele verden," siger han ifølge Bloomberg og tilføjer:

"For første gang i reguleringens historie har vi globalt set fået et reelt minimumskrav til bankernes kapitalkrav."

Mervyn King fastslår i samme ombæring, at bankerne nu har masser af spillerum - og at de ikke har nogen undskyldninger for at kritisere aftalen.

"De nye kapitalkrav vil på ingen måde være en forhindring for det globale bankvæsen, når det gælder om at være med til at genrejse økonomien," siger han ifølge Bloomberg.

Ideen med de fælles bankregler i Basel III er grundlæggende at tvinge alle banker til at have et kapitalberedskab i form af letomsættelige aktiver, så bankerne vil kunne holde driften kørende i 30 dage, i tilfælde af en kreditklemme, hvor interbankmarkedet gik helt i stå.

På den måde vil man kunne undgå at stå i en situation, hvor banker kollapser efter få dage, fordi de i et fastfrossent lånemarked ikke kan skaffe kapital til driften - som man netop så USA i efteråret 2008, hvor investeringsbanken Lehman Brothers kollapsede, og de føderale myndigheder måtte gribe ind og holde hånden under resten af banksektoren.