Nytåret bliver forsinket: Tidsvogterne i Paris forlænger 2016

Nytårsaften bliver der skudt et ekstra sekund ind i tidsregningen for at få den til at passe - forhåbentlig uden nedbrud af IT-systemer.

Jo, den er god nok. Sådan vil der komme til at stå på den digitale urskive nytårsaften i Danmark. Arkivfoto: Iris/Scanpix Fold sammen
Læs mere

»Godt nyt... - NEJ, STOP, DET ER IKKE ENDNU!«

Det bliver først nytår med et sekunds forsinkelse. Nedtællingen vil nemlig i år lyde 23:59:59, 23:59:60 og først derefter 00:00:00, når alle står klar til at springe ind i det nye år fra sofaer og stole eller med tændstikken parat under »tolvraketten«.

Der skal nemlig igen i år skydes et skudsekund ind, før nytåret kan skydes ind.

Det er tidsvogterne i Earth Orientation Center hos International Earth Rotation Service i Paris, der med deres indgriben forsøger at sikre, at klokken er det, som klokken skal være, når den er det. Sidste gang det skete, var i juni 2015, og her bestod al verdens IT-systemer prøven uden større nedbrud eller katastrofer. I 2012 gik det derimod galt mange steder, hvor det endte med sort skærm, også hos en række af de meget store IT- og internetselskaber.

26 skudsekunder siden 1972

Siden 1967, da atomurene blev indført, har tidtagningen været uafhængig af Jordens rotation. Problemet er, at rotationen går ned i fart, hvad urene ikke gør. Derfor er det nødvendigt indimellem at lægge et ekstra sekund til tidsregningen. Ellers ville Jorden være to-tre minutter forskudt i forhold til Solen i 2100, og der ville være 30 minutters tidsforskydning i 2700.

Indtil nu har der måttet indskydes 26 skudsekunder for at få tiden på plads. Der er aldrig blevet trukket et sekund ud. Første gang, skudsekundet rykkede ind, var i 1972, senest skete det i i juni 2015. Det gav særlige udfordringer, fordi det var første gang, siden man indførte elektronisk handel på de finansielle markeder. Her er sekunder vigtige, så flere børser valgte at tage en kort strække-ben-pause i nogle minutter før og efter skiftet, inden alt derefter rullede igen uden komplikationer.

Skudsekunder kan efter internationale regler normalt skydes ind i slutningen af juni og december men skal selvsagt varsles i god tid - nemlig seks måneder i forvejen - fra hovedkvarteret i Paris.