Nyt Windows Phone bygger på Windows 8

Microsoft har opdateret sit mobilstyresystem, som nu for alvor nærmer sig det kommende Windows 8 - eller også er det omvendt. Nokia, Samsung, HTC og Huawei er klar med telefoner til efteråret, men nuværende Windows Phone-ejere kan ikke opdatere og få de nye funktioner.

Windows Phone fra Microsoft får nu en ordentlig opstramning, og allerede startskærmen er ændret i design, så den ligner det kommende Windows 8 endnu mere. Foto: Microsoft Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Microsoft opdaterer sin Windows Phone-software til mobiltelefoner, og den rykker nu i retning mod den kommende PC- og tavle-PC-udgave af Windows, når Windows Phone 8 lanceres til efteråret.

Windows Phone 8 blev onsdag aften fremvist af Microsoft i San Francisco. Den bygger på samme kerne som det ligeledes kommende Windows 8, der ventes i oktober eller november, og som er Microsofts første styresystem, der er beregnet til både de nye tavlecomputere og de klassiske stationære og bærbare PCer.

Fire store klar med telefoner

Windows Phone 8 skal samtidig styrke Microsoft i kampen mod telefoner med Apples iOS-software og Googles Android-software. Både Apple og Google sidder solidt på mobilmarkedet, som de på kort tid har vendt op og ned på. Microsoft har - indtil nu uden større held - forsøgt at fremstille sig som den tredje vej og har indgået aftale med den trængte, finske mobilproducent Nokia, som har skrottet sin egen Symbian-software og nu satser aldeles på Windows Phone i sine Lumia-telefoner.

De første telefoner med Windows Phone 8 kommer fra netop Nokia, men også Samsung, HTC og kinesiske Huawei er med. De tre sidste er storproducenter af Android-telefoner, og Samsung overhalede i første kvartal i år Nokia som verdens største mobilproducent.

De nye telefoner kan styres med talens magt (sandsynligvis dog igen næppe på dansk), Microsoft har indbygget Skype, som blev opkøbt sidste år, der vil være NFC-betalingschips i, så man trådløst kan betale med sin mobiltelefon, og så bliver Nokias korttjeneste indbygget overalt, som kan bruges som GPS, og hvor man kan få trin-for-trin-vejledning til kørslen.

Stemmestyringen vil - modsat Apples meget omtalte Siri - ikke begrænse sig til selve grundsystemet på telefonen. Man vil også kunne bruge den i mange programmer.

Mobilselskaberne er med

Startskærmen er blevet opdateret og kan tilpasses den enkelte bruger. Den er fortsat i Metro-designet med interaktive, farvede fliser, som både er genveje og små programmer, der f.eks. konstant holder sig opdateret, så man ikke behøver at gå på Facebook for at se, om der er nyt.

Nuværende Windows Phone-brugere, som har version 7.5 af styresystemet, vil ikke kunne opdatere til Windows Phone 8. I stedet får de en opdatering med den nye startskærm - men uden de andre nyskabelser. Dette kan godt hæmme det i forvejen ikke store salg af Windows Phone-telefoner i den kommende tid.

Afgørende for Microsofts succes er at vinde teleselskabernes hjerter, for det er gennem teleselskabernes butikker, at størstedelen af mobilsalget sker. USAs største mobilselskab, Verizon Wireless, har allerede meldt sig klar til Windows Phone 8, og nummer to og fire, AT&T og T-Mobile, regner med at være med ved lanceringen.

I dag er kun omkring to procent af alle solgte mobiltelefoner i verden med Windows Phone. Android fører med en markedsandel på 56 procent, Apple har 23 procent, siger tal fra analysehuset Gartner.