Nyt vækstudspil skal øge eksporten af miljøteknologi

Danske virksomheder skal sælge mere miljøteknologi til udlandet, og en vækstplan fra regeringen skal hjælpe dem på vej. Dansk Industri er meget tilfreds med indholdet af planen.

»Jeg kan ikke komme med et bud på, hvor mange arbejdspladser eksporten kan lave. Men i dag er der over 50.000 arbejdspladser i miljøteknologisektoren, og jeg tror på, at det er noget, som vi kommer til at leve af i fremtiden,« siger handels- og investeringsminister Pia Olsen Dyhr (SF), der står bag regeringens nye vækstplan for øget eksport af miljøteknologi. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringen lancerede tirsdag en ny vækstplan for øget eksport af miljøteknologi. Med planen håber regeringen at løse globale udfordringer og skabe rammerne for et nyt eksporteventyr i milliardklassen.

»Vi er nødt til at kigge målrettet på, hvad der er brug for. Ikke kun i morgen, men også om ti eller 20 år. Vi kan se meget klart, at der er nogle store globale udfordringer, som skal løses,« siger handels- og investeringsminister, Pia Olsen Dyhr (SF).

Det er især eksporten af vandteknologi, som regeringen lægger op til at øge. Pia Olsen Dyhr henviser blandt andet til tal fra FN, der viser, at der i 2025 vil være 1,8 milliarder mennesker, der lever på steder, hvor der er mangel på vand. Hun mener, at dansk erhvervsliv har et »uudnyttet potentiale« på området, der kan blive større end eksporten af eksempelvis vind- og energiteknologi.

»Vi skal adressere de store globale udfordringer, vi har på vand, klima og sundhed. Hvis vi gør det, så er vi også et rigt land i fremtiden,« siger Pia Olsen Dyhr.

Nye markeder skal købe dansk teknologi

Ministeren tror på, at aftagerne af dansk teknologi skal findes blandt de udviklingslande, der er godt på vej til at blive mellemindkomstlande.

»Kineserne investerer det, der svarer til én milliard danske kroner om dagen i vandteknologi. På vandområdet alene snakker globalt set om enorme beløb, der skal investeres,« siger Pia Olsen Dyhr.

Tilfreds industri

Vækstudspillet bliver vel taget imod af interesseorganisationen Dansk Industri, der repræsenterer en lang række danske virksomheder.

»Vækstplanen har taget nogle af de initiativer ind, der er kommet fra erhvervslivet. På den måde synes jeg, at regeringen skal have stor ros for at have lyttet,« siger miljøpolitisk chef i Dansk Industri, Karin Klitgaard.

Hun hæfter sig ved, at regeringen har indvilget i at omlægge spildevandsafgiften for i alt 700 millioner kroner, og at der kommer fokus på miljøteknologi.

»Vi kan ikke sætte præcise tal på, hvor meget det vil give. Men vi kan se, at der er en efterspørgsel efter den her type teknologier. Der er et kæmpe vandmarked ude i verden, som er umættet. Der er ingen tvivl om, at regeringens vækstplan vil hjælpe på virksomhedernes evne til at eksportere,« siger Karin Klitgaard.

Hjælp til store udbud

Handels- og investeringsministeren vil bruge kræfterne på at hjælpe små- og mellemstore virksomheder til at indgå i samarbejder, sådan at de i fællesskab kan byde på store opgaver.

»Når eksempelvis myndighederne i Hanoi i Vietnam melder ud, at de vil have løst vandproblemerne, så laver de ikke et udbud på både pumper, måleudstyr og overvågning af vandkvalitet. De laver i stedet ét stort udbud på deres vandforsyning, og der nytter det ikke noget, at en dansk virksomhed kun byder på at løse en tiendedel af udbuddet,« mener Pia Olsen Dyhr.

Hun har derfor afsat ti millioner kroner til, at ministeriets folk rundt om i verden hjælper flere virksomheder om at »pulje sammen« på store udbud.

Dansk Industri anerkender, at vækstlandene rummer store eksportmuligheder, men Karin Klitgaard opfordrer til, at der også er opmærksomhed på kunder, der befinder sig tættere på.

»Jeg tror, at det også er vigtigt at fokusere på nærmarkederne, når vi taler vandteknologi. Der er et stort marked i kanten af Europa. Min fornemmelse er, at der på vanddelen også er et marked tættere på,« siger Karin Klitgaard.

Færre ansatte trods større eksport

Udover de konkrete tiltag for at øge eksporten af dansk miljøteknologi så afslører regeringens vækstplan også, at krisen har været hård ved antallet af beskæftigede i de selvsamme virksomheder.

Regeringen vurderer, at det overordnet skyldes at konkurrenceevnen er blevet »væsentligt forværret«. Trods dette er eksporten af miljøteknologi i de samme år gået frem, for erhvervet er nemlig blevet mere eksportorienteret, står der i rapporten.

»Jeg kan ikke komme med et bud på, hvor mange arbejdspladser eksporten kan lave. Men i dag er der over 50.000 arbejdspladser i miljøteknologisektoren, og jeg tror på, at det er noget, som vi kommer til at leve af i fremtiden,« siger handels- og investeringsminister Pia Olsen Dyhr .