Nyt underskudsregnskab fra Nokia

Den finske mobilgigant er igen gået i minus men sælger dog fortsat flere og flere Lumia-telefoner.

Canadiske Stephen Elop har stået i spidsen for Nokia siden 2010 og har lagt den finske mobilgigants kurs helt om - indtil videre aldeles op ad bakke. Arkivfoto: Albert Gea, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: ALBERT GEA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Stik mod alle forventninger leverede den finske mobilgigant Nokia torsdag middag et nyt underskudsregnskab med faldende salg.

Nokias salg er gået 20 procent tilbage i forhold til for et år siden. Nokia solgte i januar-marts for 5,85 milliarder euro mod 7,35 milliarder i første kvartal 2012 og endte med et resultat på minus 150 millioner euro, som dog er væsentligt mindre end de minus 1,34 milliarder euro sidste år men næsten en halv milliard værre end de 439 millioner euro i overskud, som julekvartalet bragte.

Underskuddet er dog - som et lyspunkt - mindre end frygtet.

5,6 mio. Lumia-telefoner solgt

Mængden af solgte mobiltelefoner faldt igen - med 25 procent til 61,9 millioner styk. Heraf var de 6,1 millioner de mere avancerede smartphonetelefoner, og for Nokia er det særligt vigtigt, at salget af Lumia-mobiltelefonerne øges, ikke stort men dog. I januar-marts blev der solgt 5,6 millioner styk mod 4,4 millioner styk i julekvartalet.

I gennemsnit har Nokia haft en indtægt på 182 euro pr. solgt Lumia-telefon.

Nokia forventer yderligere fremgang i Lumia-salget i indeværende kvartal, hvor der også er kommet nye - og billigere - mobilmodeller på markedet.

Topchef fortrøstningsfuld

Nokias topchef, Stephen Elop, som har været i kraftig modvind med dårlige resultater, er fortrøstningsfuld. Han hæfter sig ved, at hele Nokia-koncernen for tredje kvartal i træk har en underliggende fremgang.

»Vi er i et meget konkurrerende miljø, men Nokia følger strategien med uopsættelighed og styrer omkostningerne udmærket. Der er områder, hvor vi gør fremskridt, og områder, hvor vi skærper fokus yderligere,« siger han i en kommentar og fremhæver den voksende interesse for Lumia-telefonerne og for fremgangen for netværksselskabet Nokia Siemens Networks (NSN), som Nokia ejer halvdelen af.

NSN omsatte for 2,8 milliarder euro og fik et overskud på 3 millioner euro. Det er voldsomt mere end underskuddet på en 1,0 milliard euro for et år siden men betydeligt mindre end de 251 millioner euro i julekvartalet.

Nokia-aktien dykkede i de første minutter efter offentliggørelsen med over tre procent men kravlede i minutterne derefter opad og lå klokken 12.07 2,66 procent lavere end ved børsdagens begyndelse. Omkring kl. 12.15 faldt aktien igen stort og lå 6,45 procent under.

Ikke verdens største

Nokia mistede i begyndelsen af 2012 tronen som verdens største mobilproducent til sydkoreanske Samsung, som kort forinden også var blevet verdens største producent af smartphonetelefoner.

Canadiske Stephen Elop blev i september 2010 sat ind som den første ikke-finne på topposten i Nokia. Han skrottede i februar 2011 Nokias egen software og valgte at satse på Microsofts dengang forholdsvis uprøvede Windows Phone-styresystem, som Nokias Lumia-telefonserie nu leveres med.

Lumia-serien var i begyndelsen lagt an på dyre modeller, men på det seneste har Nokia lanceret billigere Lumia-modeller for at nå ud til udviklingslandene, hvor Nokia hidtil har haft et gigantisk marked for billigere telefoner, som stadig har kunnet en masse.

I det vigtige julekvartal, hvor teknologiproducenter typisk henter omkring en tredjedel af årets omsætning, solgte Nokia 4,4 millioner Lumia-telefoner.

Stor sparerunde

På fem år er Nokia-aktien raslet ned fra en værdi i april 2008 på 19,75 euro pr. aktie til blot 2,63 euro, da børserne lukkede onsdag i denne uge. Den seneste måned - og navnlig de seneste dage - er det dog gået opad for Nokia igen.

I april 2000 toppede aktien med en værdi på 215,50 euro, og sidste år nåede kursen helt ned på 1,33 euro - det laveste nogen sinde.

Nokia ejer halvdelen af netværksselskabet Nokia Siemens Networks (NSN), som det tyske industrikonglomerat Siemens ejer den anden halvdel af. Begge ejere er interesseret i at sælge, men regnskabstallene for NSN har ikke hidtil været så attraktive for et salg.

I juni 2012 lancerede Nokia en stor spareplan, der skulle skære 10.000 stillinger væk på verdensplan, heraf 3.700 i hjemlandet Finland. I forvejen kostede opgivelsen af Nokias egen software det danske udviklingscenter i København med 1.000 højtuddannede ingeniører livet. Det blev endegyldigt lukket med udgangen af 2012.