Nyt underskud i Coop Bank: Mangler 50.000 kunder

Coop Bank må stadigvæk kigge langt efter grønne tal og tusindvis af kunder. Den medlemsejede daglig­varekoncern planlægger at poste endnu flere penge i det hidtil store underskudsprojekt.

Foto: Jeppe Bjørn Vejlø
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den medlemsejede daglig­varekoncern Coop må for fjerde år i træk tage et tab på sit fejlslagne bankeventyr.

Coop Bank, der blev stiftet i maj 2013, landede et underskud på 39,7 millioner kroner sidste år, fremgår det af bankens årsregnskab. Dermed har banken tabt i alt 256,2 millioner kroner de seneste fire år.

»Det er aldrig nogensinde tilfredsstillende at levere et underskud. Men samlet set er regnskabet acceptabelt, i og med vi ser fremgang i regnskabet over hele linjen,« siger Coop Banks topchef, Allan Nørholm, til Berlingske.

Helt ved siden af skiven

På kundesiden er antallet af kunder ganske vist steget med 37 procent til 80.000 kunder, men det er dog langtfra Coops oprindelige målsætning.

Berlingske er i besiddelse den fortrolige forretningsplan, som Coops 124 mand store landsråd blev præsenteret for på dagligvarekoncernens årlige landsmøde tilbage i 2013. Her blev Coops repræsentanter præsenteret for en forretningsmodel, som var »baseret på realistiske antagelser«, som det fremgår i rapporten.

Ved udgangen af 2016 var målet, at Coop Bank skulle have 130.000 kunder - altså 50.000 kunder mere, end banken kan fremvise i sit seneste regnskab. Af den fortrolige rapport fremgår det også, at 2016 skulle blive det første år, hvor Coop Bank kunne præsentere et overskud. Overskuddet skulle have lydt på 4,9 millioner kroner. Virkeligheden ramte knap 45 millioner kroner ved siden af.

»Det fylder ikke så meget, hvad vores oprindelige målsætning var. Vi lægger et budget en gang om året, og der har vi realiseret vores forventninger til fulde. Det er det, vi hæfter os mest ved,« siger Allan Nørholm.

Kras kritik af Coop

Årsagen til, at et overskud er udeblevet på bundlinjen, er blandt andet, at Coop har skudt ved siden af rentefronten. Bankens nettorente- og gebyrindtægterne udgjorde knap 40 millioner kroner sidste år, hvilket er 66,5 millioner kroner mindre, end banken oprindeligt havde regnet med.

Hidtil er der postet 350 millioner kroner i Coops bankforretning, men blødningen stopper ikke her. Coop Bank har fået tilført yderligere 50 millioner kroner i foråret til dels at dække underskuddet og dels at polstre banken i forbindelse med udlånsvæksten.

Henning N. Jensen, der er tidligere direktør i FDB/Coop Danmark og nu partner i konsulentfirmaet Pluscon, kritiserer Coops tiltro til bankprojektet.

»Det er dybt problematisk for Coop, for man behøver alle de penge til at modernisere deres butikker. Alle deres Kvickly-butikker skal opgraderes, og det koster millioner af kroner. Jeg har godt nok hørt dem sige, at der er penge til det hele, men så godt går Coop altså heller ikke. De 350 millioner kroner kunne være anvendt betydeligt mere effektivt ved at modernisere butikkerne hurtigere,« siger han.

Underskud forude frem til 2019

Henning N. Jensen mener, at Coops bestyrelsesformand, Lasse Bolander, solgte bankdrømmen på et forkert grundlag over for Coops øverste myndighed.

»Den oprindelige vurdering var overoptimistisk og uden megen kendskab til den reelle bankverden i Danmark. Man vidste ikke, hvad det ville sige at drive bank. Coops bestyrelsesformand var overbevist om, at kunderne ville styrte ind i banken,« siger Henning N. Jensen.

Direkte adspurgt, hvor lang en snor Coop Bank skal have fra Coops omtrent 900.000 medlemmer, svarer bankdirektøren:

»Vi har lagt en plan, som er godkendt af koncernen, og der regner vi med, at vi kommer til at køre med underskud endnu et par år. Det bliver i løbet af 2019, vi vender rundt. Forventeligt,« siger Allan Nørholm.

Formand Lasse Bolander fastslår, at han er parat til at hælde yderligere penge end de 400 millioner kroner, der allerede er tilført banken. Han forstår dog kritkernes synspunkt.

»På et tidspunkt skal Coop Bank tilbage til landsrådet og forklare, hvor man står. Så skal man præsentere en plan for den videre færd, og den plan vil kræve x kroner yderligere. Så må landsrådet diskutere det til den tid,« siger Lasse Bolander.