Nyt underskud hos byggemarkedskæmpe

Det gik lidt bedre for danske byggecentre i 2014, men ikke nok til at give overskud i udenlandsk milliard-koncern. 2015 tegner lysere for branchen, der har benhård konkurrence.

Foto: Kim Haugaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den schweizisk-ejede Bauhaus-kæde med 16 store byggemarkeder over det ganske land klarede sig lidt bedre i 2014 end året før, men ikke nok til at få sorte tal på bundlinjen, sådan som de fleste konkurrenter har.

Omsætningen i Bauhaus steg godt to procent til knap 1,8 milliarder kroner, og det lykkedes at få kappet en tredjedel af underskuddet, som blev 13,5 millioner kroner efter skat.

Det betegnes i regnskab som »ikke tilfredsstillende trods det konkurrenceprægede marked, branchen befinder sig i.« Tilmed skyldes det lille løft i salget først og fremmest, at nyeste skud på stammen, byggevarehuset i Roskilde, åbnede i løbet af 2013 og dermed først i 2014-regnskabet talte fuldt med på salgssiden.

Læs om Bauhaus-regnskab med sorte tal

Den trods alt forbedrede drift i 2014 kan hænge med, hvad regnskabet kalder »gennemførte effektiviseringer og omkostningsfokus«. Regnskabet viser også, at der blev nedlagt 16 job, så Bauahus i gennemsnit havde 866 fuldtidsansatte på lønningslisten sidste år.

Det har gennem flere dage ikke været muligt for Berlingske Business at få supplerende kommentarer fra ledelsen i Bauhaus Danmark, men regnskabet varsler højere salg og indtjening i år - uden dog at sætte tal på.

Kamp om kunder

Bauhaus kom til landet i 1988 og kæmper en indædt kamp med blandt andre britiskejede DT Group, der driver Silvan for privat og Starck for håndværkere, samt det familieejede Bygma, det forhandlerejede XL Byg og lavpriskæden Jem & Fix fra Harald Nyborg-koncernen - foruden en mylder af lokale og ofte små byggemarkeder og trælasthandler.

Branchen blev hårdt ramt af finanskrisen, der både gjorde danskerne mere sparsommelig og lammede byggeaktiviteten fra 2008. Så sent som i 2012 havde hver tredje virksomhed i branchen underskud ifølge en opgørelse fra Berlingske Research - det var dog faldet til hver niende eller fire ud af 36 i 2014.

Læs om seneste brancheanalyse af byggemarkeder fra Berlingske Research

»I 2014 var indtjeningen lidt bedre. Det var ikke så meget, fordi omsætningen var bedre, men virksomhederne har formået at skære omkostningerne til. Vi regner med et lidt bedre 2015, men nybyggeriet og renoveringerne ligger stadig på et lavt niveau. Anlægsaktiviteten er stor, men den giver bare ikke så mange ordrer til os - til gengæld er vi glade for, at boligjobordningen (håndværkerfradraget, red.) er bleveet genindført,« siger Palle Thomsen, administrerende direktør i brancheforeningen Danske Byggecenbtre, til Berlingske Business.

Trods den langstrakte finanskrise og den hårde konkurrence har den svenske Byggmax-kæde tidligere i år signaleret, at den er meget interesseret i det danske marked.

Netop konkurrencen gør, at flere kæder ekspanderer - nogle ved opkøb, andre ved at åbne nye afdelinger. Eksempelvis er Silvan på vej med et nyt byggemarked i Farum, og Jem & Fix er hastigt på vej mod sit mål om hele 125 - dog noget mindre - lavprisbutikker.