Nyt teleselskab slås med Telenor om død delfin

Den døde delfin fra Sonofon er centrum i tvist om lille mobilselskabs domæne.

Foto: TIZOC CUELLAR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forrige år blev varemærket Sonofon begravet til fordel for Telenor, men det gamle firmanavn og delfin-logoet har i 12 måneder været kernen i en strid med det nye teleselskab Sonomio, der åbnede i midten af 2010.

Telenor mener, at Sonomio snylter på den goodwill, der er knyttet til det nu antikke navn Sonofon. De to firmanavne er så identiske, at Telenor har bedt Klagenævnet for Domænenavne om at tage domænet Sonomio.dk fra det ålborgensiske teleselskab.

Det har klagenævnet afvist. Sonomio kan beholde domænet.

Det glæder Tage Rasmussen, der er medstifter af Sonomio. Han mener, at Telenor er galt afmarcheret, når de peger på en mulig forveksling af Sonomio og Sonofon.

”Det er noget sludder. Hvis du googler ”sono”, så får du jo 176 millioner hits på ting, der begynder med ”sono”,” siger Tage Rasmussen, som nærmere mener, at Telenor med klagesagen har forsøgt at stække den nye konkurrent.

De ålborgensiske teleiværksættere har været så bekymrede for at miste .dk-domænet, at Sonomio blev lanceret på et .com-domæne.

"Vi ville ikke risikere at lancere os på et domæne, som vi måske ikke kunne beholde fremadrettet, så hvis vi - mod vores forventning - ville tabe sagen, så begyndte vi på .com," siger Tage Rasmussen til ComON.

Den samme designer

I domæneklagen kan man også læse, at Telenor hæfter sig ved, at det nystartede teleselskab anvender en maskot, der minder forbavsende meget om ditto hos det hedengangne Sonofon: En delfin. Hos Sonofon havde delfinen en lille delfin i bugen. Hos Sonomio er delfinens bug et lille hjerte. Det er heller ikke så mystisk, at Sonomio har nogle sammenfald med Sonofon. Flere af stifterne har en fortid hos Sonofon, og det er faktisk den samme grafiker, der har lavet logoer til begge firmaer, nemlig Johan Adam Linneballe.

Sidste år lagde administrerende direktør i Sonomio, Anette Buus, ikke skjul på, at der var en grund til, at man havde valgt et firmanavn, som minder om Sonofon.

Hun mener, at der ligger nogle værdier i det oprindelige Sonofon, som stifterne gerne vil bringe ind i det nye selskab.

"Men der er ikke noget, der i dag hedder Sonofon, og heller ikke nogen der har en delfin som logo. Desuden er navn og logo registreret i Patent- og Varemærkestyrelsen," siger Anette Buus til Bureaubiz.

Domæneklagenævnet lagde netop vægt på, at Sonomio har opnået varemærkebeskyttelse af sit firmanavn. Patent- og Varemærkestyrelsen oplyser desuden, at ingen endnu har gjort indsigelser mod Sonomios varemærkeregistrering i kategorien for mobiltelefoni.

Det vides ikke, om Telenor vil fortsætte med at bekæmpe brugen af navnet Sonomio, for eksempel for krænkelser af varemærket.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Telenor i dag.