Nyt stort opkøb blandt ølkæmperne vil gøre Carlsberg til lilleput

Det hollandske bryggeri Heineken bekræftede sent søndsag aften, at bryggeriet har afvist et bud fra bryggerigiganten SABMiller. Men det har ikke stoppet opkøbsrygterne og en ny storfusion i branchen vil for alvor gøre Carlsberg til en lilleput.

Foto: LEX VAN LIESHOUT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Rygterne om en gigantisk bryggerifusion svirrer lige nu for fuld styrke.

Heineken bekræftede sent i aftes forlydender om, at SABMiller, der har sit udspring i Sydafrika og i dag har hovedkvarter i London, har afgivet et bud på bryggeriet, men at Heineken efter at have konfronteret sine storaktionærer betragter buddet som "nonactionable".


Lige siden nyheden om buddet blev åbenbaret søndag aften, har det medført heftige spekulationer i den internationale erhvervspresse om, hvem der vinder krigen om den fortsatte dominans i bryggeribranchen.

For et slag venter tilsyneladende.

SABMillers bud på Heineken kommer i slipstrømmen af spekulationer om, at verdens største bryggeri, belgiske Anheuser-Busch InBev, er på jagt efter netop at overtage SABMiller. SABMillers forgæves forsøg på at overtage Heineken kan således ses som et led i den britiske gigants bestræbelser på at blive så stor, at selskabet undgår at blive slugt af belgiske Anheuser-Busch InBev. 

Indtil videre spiller danske Carlsberg kun en birolle i konsoliderings-rygtestrømmen. Men skulle nogle af de store giganter frivilligt eller ufrivilligt slå pjalterne sammen, står det klart, at Carlsberg vil blive en miniput.

Hvis Heineken, der står bag brands som Amstel, Birra Morretti og Newcastle Brown Ale, ryger i hænderne på enten SABMiller (Peroni, Grolsch og Miller Lite) eller Anheuser-Busch (Budweiser, Stella Artois og Corona), vil det alt andet lige skabe en ny bryggerigigant over dem alle.

Smelter man eksempelvis første halvårsregnskaberne sammen, vil konstellationen Heineken og SAB Miller give en samlet omsætning på knap 176 mia. kr. i første halvår, mens en fusion med Anheuser-Busch vil skabe markedets største spiller med en halvårsomsætning på godt 215 mia. kr.

I det billede syner Carlsberg ikke af meget med sin halvårsomsætning på 32,1 mia. kr.

Indtil videre hører Carlsberg dog stadig med i klubben af de fire store bryggerier, der i følge Bernstein Research samlet set står for 49 procent af det globale ølsalg og 60 procent af indtjeningen.

Bankfolk har i de seneste måneder netop talt for en ny konsolideringsbølge i bryggerisektoren.

Indtil videre har Heiniken med den stenrige De-Carvalho-familie i ryggen trykket på alle bremser og afvist en overtagelse for med egne ord at bevare arven og Heinekens identitet.

Selskabet har været kontrolleret af familien siden 1864.