Nyt salgstip - sælg til FN

De Forenede Nationer køber ind for 80 mia. kr. om året.

Foto: Colourbox.
Læs mere
Fold sammen

En FN-jeep passerer igen grænsen mellem Rwanda og Den Demokratiske Republik Congo. Samtidig finder en diplomat en kuglepen frem i et kopirum i FN’s hovedkvarter i New York, mens en nødhjælpsarbejder bakser med et myggenet over sit sengeleje i Burma.

De Forende Nationer har brug for et udvalg af produkter og serviceydelser, der nærmer sig samme omfang som viften af dyrearter om bord på Noas ark. FN ser gerne, at leverandører varierer så meget som muligt.

Det gælder både i størrelse og nationalitet. FN forventes i år at gøre indkøb for 80 mia. kr. Danmarks andel er faldet fra 4,4 procent i 1999 til blot 2,5 procent eller 1,4 mia. kr. i 2007.

- En af FN’s målsætninger er, at få flere små og mellemstore virksomheder ind som underleverandører. Mange virksomheder tror, at man skal være af A.P. Møller-Mærsk- eller Grundfos-størrelse, og det er slet ikke tilfældet, siger Anette Steenberg Williams, leder af handelsafdelingen på det danske generalkonsulat i New York, som også huser den danske repræsentation til FN. Hun har set eksempler på, at virksomheder med helt ned til 10 ansatte har været leverandør til de Forenede Nationer.

Fylde for meget

Viften af udbud går fra 10.000 dollar til 50 mio. dollar, så også her er der muligheder, selv hvis du er en mindre virksomhed. Generalkonsulatet i New York oplever, at FN kan ende med at fylde meget for din forretning.

- Det tager noget tid at komme ind, og man skal lære systemet at kende. Men når man først er inde, kan det betyde en væsentligt del af ens omsætning. Ens forarbejde og kræfter bliver bestemt det værd, vurderer Anette Steenberg Williams, som forklarer, at du ikke skal forvente at få en ordre i hus i løbet af et halvt år.

- Det første krav er, at man skal registre sig på en hjemmeside, der hedder Global Marketplace. Det skal man, uanset hvem man vil sælge til i FN. Du skal ind at beskrive din virksomhed, og du skal minimum have eksisteret som virksomhed i tre år, uddyber hun.

Dernæst skal du beslutte dig for hvilke organisationer under FN, du vil satse på at sælge til.

Ikke blot de store

FN har i dag leverandører fra mange af dets 193 forskellige medlemslande. Organisationen er interesseret i, at leverandørerne ikke kun er store multinationale selskaber, og i den sammenhæng står Danmark stærkt.

- Danske virksomheder er kendt for, at vi leverer en god kvalitet, og vi er pålidelige, understreger Anette Steenberg Williams.

Hun forklarer, at generalkonsulatet i New York kan hjælpe mindre virksomheder med at finde ud af, hvor de skal gå hen inden for FN-systemet. Det er eksempelvis ikke altid, alt afhænger af kroner eller dollar, når FN vælger partner.

- Prisen spiller selvfølgelig også en rolle, men den er ikke altid det vigtigste. Det kan være kvalitet eller serviceydelser efter et salg. Dér har danske underleverandører gjort det godt, fremhæver hun. Konsulatet kan også rådgive om, hvem dine konkurrenter er, og hvordan prislejet ser ud.

Stort set alle

Rekrutteringsbureauer skal ikke gøre sig forhåbninger om at komme ind i varmen. FN gør slet og ret ikke brug af dem. Men bortset fra denne gruppe kan næsten alle typer virksomheder få foden indenfor.

- Det skal være et produkt eller en serviceydelse, man kan bruge i udlandet. Ellers er der næsten ingen grænser for, hvem der kan byde ind, siger Anette Steenberg Williams og giver straks et eksempel:

- Normalt vil man sige, at det er begrænset, hvor mange møbler FN har brug for. Men i øjeblikket er de ved at renovere FN’s hovedkontor i New York. Det skal totalistandsættes, og det er i sig selv et mangemillionerdollarprojekt. Netop pengene er et godt argument for at handle med FN - du får altid dine penge. Organisationen er dog ikke kendt for at være en hurtig betaler. Desuden skal du være opmærksom på, at alting foregår efter en rettesnor under udbudsprocessen.

- Man kan begynde at byde inden for en måned eller to. En virksomhed, som ikke er vant til at byde på offentlige udbud, kan ryge ud på, at de ikke leverer 100 procent det, de bliver bedt om. Du bliver diskvalificeret, hvis du ikke leverer præcis, hvad der bliver bedt om, påpeger Anette Steenberg Williams.

Generalkonsulatet i New York har netop deltaget i et seminar i Udenrigsministeriet, hvor 107 virksomheder og 12 FN-organisationer mødtes i København for at tale om samhandel. Måske kan arrangementet ende med at blive afholdt hvert eller hvert andet år. Blandt deltagende FN-organisationer kunne i år tælles FN’s organisation for uddannelse og forskning, UNESCO, og FN’s børnefond, UNICEF, som har sit hovedkontor i vores hovedstad.