Nyt regnskab udstiller udfordringer i omstridt lampefirma

Det omdiskuterede lampefirma Hesalight har afleveret nyt regnskab for 2014 efter krav fra Erhvervsstyrelsen. Virksomheden blev tvunget til at udarbejde regnskab efter nye principper, og det afslører et helt andet billede af virksomheden.

Direktør for Hesalight Lars Nørholt Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Få timer inden en deadline udstukket af Erhvervssstyrelsen har den omdiskuterede lampeproducent Hesaligt fredag eftermiddag afleveret et nyt regnskab for andet halvår 2014. For en måned siden trak Erhvervsstyrelsen højst opsigtsvækkende i nødbremsen og krævede, at virksomheden udarbejdede et helt nyt regnskab for perioden.

Det skete efter kritik fra styrelsen, som skabte usikkerhed om virksomhedens forretningsmodel. Hidtil har virksomheden kørt med den regnskabspraksis, at den indregnede indtægter, der endnu ikke var kommet i kassen. Selskabet bogførte med andre ord indtægter på forventet efterbevilling.

Den regnskabsmodel har Hesalight nu ændret, og det afslører, at virksomheden, der ellers har brystet sig med kometlignede vækst, ikke har så imponerende tal alligevel.

De nye tal fra Hesalight viser, at selskabet i andet halvår af 2014 fik et bruttoresultat på bare 15 mio. kr. i stedet for 110 mio. kr. som tidligere opgjort. Det viser også, at driftresultatet landede på godt 9 mio. kr. i stedet for 99 mio. kr., og så viser det sig, at egenkapitalen ender på minus 24 mio. kr. i stedet for plus 64 mio. kr. i 2014.

Hesalight, der har slået sig op på, at sælge LED-belysning til stadions, hoteller og andre virksomheder og er blevet omtalt som »lampekomet« i flere erhvervsmedier, er kommet i vælten dette forår, efter at direktør og hovedaktionær Lars Nørholt gik i markedet for at finde nye medejere. Det arbejde er siden skrinlagt efter at skeletterne væltede ud af skabet i det lille selskab.

Først kom det frem, at Hesalight pyntede sig med lånte fjer i form af kundereferencer til store firmaer som Novo Nordisk, Arla Foods og A.P. Møller-Mærsk, der imidlertid ikke kendte til, at de skulle have handlet med firmaet, har Børsen tidligere skrevet. Kort efter blev finansdirektøren, Hans Tønder Jensen, fyret.

Siden kom det frem, at direktøren Lars Nørholt havde pyntet på sit CV. Og så væltede skeletterne nærmest ud af skabet. En række institutionelle investorer, heriblandt flere pensionskasser, har investeret 600 mio. kr. i Hesalight i form af virksomhedsobligationer. De krævede tilbage i marts, ifølge Børsen, at Hesalights regnskab blev gennemgået af en ny revisor inden det blev offentliggjort. De var utrygge ved regnskabet og revisoren, Frank Bergmann Hansen. Han bliver nu gransket af Erhvervsstyrelsen.

Virksomheden arbejder også på et nyt 2015-regnskab, som skal udarbejdes efter de nye regnskabsprincipper. Det regnskab sendes i næste uge til virksomhedens investorer, lyder det fra selskabet.

I Hesalight er det blevet tid til selvransagelse.

»Væksten i Hesalight har været stor og det er gået meget stærkt. Når vi kigger indad, må vi erkende vi skulle have været dygtigere til at styre vores ordretilgang, bedre til rapportering til vores interessenter og være bedre til at fortælle om vores forretningsstrategi i medierne. Når man hurtigt bliver en større virksomhed som os, er der flere øjne der hviler på en og højere krav,« lyder det fra Lars Nørholt i en udtalelse i forbindelse med det nye regnskab.

Selskabet oplyser, at forskydningerne i 2014 og 2015 betyder, at egenkapitalen kommer til at fremstå negativ i de år, men at egenkapitalen er reetableret i 2016.