Nyt program kan holde danskere i job

Ny dansk teknologi revolutionerer handicappedes adgang til computere og kan derved sikre, at flere bliver på arbejdsmarkedet.

Tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen støtter Dictus 2. Programmet genkendte, da han kaldte på Lone. Fold sammen
Læs mere
Foto: Casper Christoffersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et nyt dansk computerprogram gør det muligt for lamme eller andre bevægelseshandicappede at bruge en computer. Det kan sikre, at flere beholder jobbet. »Pludselig kan bevægelseshandicappede varetage jobs, som de ikke har kunnet før. Og for ordblinde åbner det en hel ny verden. De kan pludselig kommunikere med deres omverden på skrift - skrive emails, chatte og gå på datingsider,« siger Jens Otto Kjærum fra Prolog Development Center, der har udviklet programmet.

Dictus 2, som programmet hedder, præsenteres i dag på KL's Digitaliseringmessen' 09, og teknologien bag lader brugeren styre en computer udelukkende ved hjælp af stemmen. Tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen støtter prgrammet.

Hjalp formand til job
Teknologien bruges allerede til at referere debatter fra Folketingssalen - dog med et menneske af kød og blod til at læse korrektur. Desuden benyttes talegenkendelse til at skrive undertekster til DR og TV2.

Stig Langvad er formand for Danske Handicaporganisationer. Samtidig er han lam i arme og ben. Og for ham har Dictus 2 gjort det muligt at skifte tilværelsen som invalidepensionist ud med et fleksjob.

»At jeg kan bruge talen i stedet for mine arme gør, at jeg kan have et job, der var usandsynligt for få år siden,« siger han og understreger, at det på kort sigt er den enkelte, der vinder på Dictus 2, mens det på lang sigt er samfundet.

Pionerer
Markedet for bevægelseshandicappede er for lille til at blive et økonomisk eventyr. I første omgang går Jens Otto Kjærum derfor blot efter at få Dictus 2 ud til så mange bevægelseshandicappede som muligt. Dernæst er missionen at få resten af Danmark med.

»Vores vision er at eksempelvis sosu-assistenten udskifter det skriftlige med det mundtlige. At de skal fortælle, hvad de har lavet, i stedet for at skulle skrive det. Det er dér, vi ser det store potentiale. Det er dér Dictus 2 kan vokse sig stort,« siger han.

Ifølge Ordblindeforeningens tal findes der ca. halv million danskere, der i realiteten er ordblinde. Hvor mange, der lider af museskader, vides ikke, men problemet er stigende. Begge disse grupper vil potentielt kunne få gavn af Dictus 2. Dertil kommer den tidsbesparelse, som for eksempel sygeplejersker, hjemmehjælpere og sagsbehandlere kan opnå ved at tale til Dictus 2 frem for at skrive i journaler. Stig Langvad er optimistisk på vegne af Dictus 2:

»Jeg er sikker på, at teknologien vil komme til at betyde voldsomt meget for samfundsøkonomien i fremtiden,« siger han.