Nyt politisk slagsmål om DONG i vente

De konservative melder sig klar til at mindske statens ejerandel i DONG, så længe de danske aktionærer stadig samlet har over 50 procent. Venstre og Socialdemokraterne står fast på det nuværende forlig om energikæmpen.

Knap havde DONG-chef Henrik Poulsen Holdt pressemøde om selskabets børsnotering, før Folketingets partier begyndte slagsmålet om, hvor mange aktier staten skal beholde i energiselskabet. Foto: Niels Ahlmann Olesen Fold sammen
Læs mere

Salget af DONG er historien om en politisk bombe, der først detonerede, ti år efter den blev plantet.

Tilbage i 2004 blev V, K, DF, R og S enige om, at DONG skulle børsnoteres, men da den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs i 2014 gjorde sit indtog i forbindelse med, at DONG skulle have penge for at kunne klare sig, blev den ti år gamle aftale til en regulær krise for flere partier og politikere.

Mest iøjnefaldende var det, hvordan SFs rolle i det daværende regeringssamarbejde smeltede som en sodavandsis i kedlen på et kulkraftværk. Til sidst trådte partiet ud af regeringen.

Men ikke kun folkesocialisterne havde lidt. Også Dansk Folkeparti, der til sidst forlod aftalen, og Socialdemokraterne blev beskyldt for at have hyttet amerikanske spekulanters skind ved at sælge ud af statens arvesølv.

Torsdag var det godt 12 år siden, at krusedullen på den første aftale om DONG-salget blev sat, og her fik omverdenen at vide, hvor meget det tidligere nødlidende selskab ventes at blive værd på fondsbørsen i København ifølge børsprospektet.

Staten står ved at sælge ud af sin ejerandel på 58,8 procent til 50,1 procent til at tjene op mod 5,45 milliarder kroner.

DONG-guld

Der kan dog godt være mere DONG-guld at hente for staten, mener de Konservatives finansordfører, Brian Mikkelsen. Allerede når det nuværende forlig om DONG-noteringen udløber i 2020, kan staten ifølge ham sælge mere ud af sin andel, så man kommer under 50 procent, der giver bestemmende indflydelse.

»Vi har en aftale, som jeg står ved. Hvis der kommer en anden situation, vil jeg gerne være med til at få statens andel ned, hvis de danske samlede interesser stadig er over 50 procent,« siger han med henvisning til, at aktiemajoriteten stadig vil være på danske hænder. Det skyldes, at Syd Energi eller Insero Horsens eksempelvis vil kunne hæve deres ejerandel, imens statens ejerandel vil kunne nedbringes, påpeger Brian Mikkelsen.

»Fordelen vil være økonomisk, at staten vil få nogle flere penge. Vi vil stadig have fuld kontrol. Vi vil ikke være villige til, at Danmark samlet set sætter sin kontrol over styr i DONG,« siger han.

Socialdemokraternes finansordfører, Benny Engelbrecht, afviser at forholde sig til statens fremtidige ejerskab af DONG efter 2020, før børsnoteringen er gennemført.

»Vi har den aftale, vi har, og det er det, der gælder. Den skal vi ikke ændre på. Det er jo alle mulige fremtidsscenarier, vi ikke kender til. Lad os nu lige se, hvad der sker, når DONG bliver introduceret på børsen,« siger han.

Det er finansminister Claus Hjort Frederiksen (V), der står som majoritetsaktionær i DONG. Direkte spurgt, om han kan garantere, at der ikke vil blive solgt yderligere af statens andel, svarer finansministeren:

»Der er indgået en politisk aftale om, at staten skal beholde aktiemajoriteten indtil mindst 2020, med mindre forligsparterne aftaler andet. Den aftale står naturligvis ved magt, uanset hvor høj værdien af DONG Energy måtte blive,« svarer Claus Hjort Frederiksen i en email.

Fortørnelse over forløbet

Alt imens politikerne i forligskredsen skal finde fælles fodslag for, hvordan DONGs fremtid skal forvaltes efter 2020, er partierne på sidelinjen i skikkelse af Enhedslisten og Dansk Folkeparti stærkt fortørnede over hele forløbet.

Set fra deres taburetter er det beskæmmende, at de i omegnen af otte milliarder kroner, Goldman Sachs skød i DONG i 2014, nu står til at kunne blive 19 milliarder kroner værd. Selskabet blev dengang værdisat til 44,5 milliarder kroner, og selv om Dansk Folkepartis finansordfører, René Christensen (DF), i dag håber på en høj pris, så staten får nogle penge i kassen, synes han, at forvandlingen af DONG er bemærkelsesværdig.

»Jeg skal ikke lave konspirationsteorier, men 44 milliarder lyder i dag meget, meget lavt. Der var en finansminister, der gik rundt og sagde, at det var den bedste aftale, nu kan det jo godt diskuteres, om det var det rigtige, når man på så kort tid kunne få så stort et merprovenu,« siger han.

Enhedslistens finansordfører, Pelle Dragsted, bakker sin ordførerkollega op. Han siger til Ritzau, at der er tale om tyveri ved højlys dag.

»Det viser, at vi havde ret i de værste antagelser, dengang man gennemførte kapitaludvidelsen med Goldman Sachs: at man solgte det alt, alt for billigt,« siger Pelle Dragsted.