Nyt Nokia-underskud giver bundrekord

Den finske mobilgigants aktier har ikke været mindre værd i tre år efter det tredje underskud i træk og udsigt til svære tider forude.

Nokia er inde i en hård periode, hvor det er svært at sælge mobiludstyr. Arkivfoto: Irene Stachon, Lehtikuva/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: LEHTIKUVA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dårlige salgstal fra den finske mobilgigant Nokia fik torsdag middag aktien til at falde til det laveste i tre år efter et fald i omsætningen på 12 procent, et underskud på 125 millioner euro og med udsigt til pressede tider forude.

Det er tredje kvartal i træk, at Nokia går tilbage.

Det finske selskab er i dag efter opkøbet af sin fransk-amerikante konkurrent Alcatel-Lucent verdens næststørste leverandør af det mobiludstyr, som får verdens netværk til at fungere. Kun svenske Ericsson er større. Nokia solgte for to og et halvt år siden hele sin mobilproduktion til den amerikanske softwaregigant Microsoft men arbejder på igen at producere mobiltelefoner - dog i samarbejde med eksterne producenter.

Topchef: 2017 bliver også svær

Nokia fik i juli-september et samlet underskud på 125 millioner euro mod et overskud sidste år på 152 millioner. Det er det tredje underskud i træk.

Omsætningen i Nokias netværksdivision i juli-september faldt i forhold til sidste år med 12 procent til 5,32 milliarder euro, hvilket er under forventningerne. Overskuddet dykkede med 36 procent til 432 millioner euro. Det særligt dystre er dog fremtidsudsigterne. I regnskabet forventer Nokia, at faldet vil fortsætte tilsvarende i årets sidste tre måneder, og at hele mobilnetværksmarkedet vil svinde ind i 2017.

»Vi forventer, at forholdene stabiliserer sig noget i 2017, men de markeder, som Nokia især arbejder på, vil sandsynligvis falde til lave enkeltcifrede tal for dette år,« sagde Nokias topchef, Rajeev Suri, i en præsentation af regnskabet, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Farvel til kassemesteren

Analytikere påpeger dog, at Nokia klarer sig bedre end svenske Ericsson, som forleden meldte om et dyk på 90 procent i tredje kvartal og netop har skiftet topchefen ud. Hans Vestberg blev fyret i juli, og tidligere i denne uge blev Börje Ekholm - der tidligere var direktør for den svenske milliardærfamilie Wallenbergs investeringsselskab, Investor AB, der bl.a. ejer 40 procent af mobilselskabet »3« - indsat som ny topchef.

Nokia er allerede i færd med at skære tusinder af stillinger væk i en sparerunde, der skal skære 1,2 millioner euro af omkostningerne i 2017.

Tidligere torsdag offentliggjorde Nokia, at koncernfinansdirektør Timo Ihamuotila, som har stået for en række af Nokias opkøb, har sagt op for at blive topchef i schweiziske ABB. Han erstattes af Kristian Pullola.