Nyt nederlag til Apple om genbrugt iPad

Hollandsk domstol kræver, at Apple skal bytte defekt udstyr til fabriksnyt uden genbrugte dele.

En iPad Air 2 har været centrum i endnu en strid, hvor Apple har byttet en ny vare med en genbrugt - og det må Apple ikke, fastslår retten. Arkivfoto: Glenn Chapman, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: GLENN CHAPMAN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En ny iPad er en ny iPad, ikke en med genbrugte dele.

Det fastslår en hollandsk domstol i Amsterdam, der forbyder Apple at ombytte defekte iPads med andre eksemplarer, som rummer genbrugte dele, skriver nyhedsbureauet Reuters. Og dermed får Apple igen smæk, ligesom det skete i Danmark, hvor Retten i Glostrup 9. december dømte Apple til at betale erstatning til en iPhone-køber, som havde fået en genbrugt iPhone retur, da han indleverede sin egen til reparation.

Det var i strid med købeloven, som foreskriver, at man har ret til et helt nyt produkt og ikke et produkt, der kan rumme genbrugte dele.

Dommer: Erstatnings-iPad sælges ikke som en ny

Den hollandske dom, som er afsagt 18. april, drejer sig om en iPad Air 2, som en hollandsk kvinde købte i februar 2015 og siden returnerede til Apple på grund af problemer med at holde den trådløse forbindelse. Apple leverede hende ikke den fabriksnye iPad, som hun havde krav på, og derfor nægtede hun at tage imod den.

»En erstatnings-iPad er, trods alt hvad Apple argumenterer for, ikke en ny iPad men en erstatning. Apple sælger ikke »erstatninger« som nye på markedet,« skriver dommeren i sin afgørelse.

I Danmark bad Forbrugerrådet Tænk i marts forbrugerombudsmanden om at tage fat i Apple. Forbrugerrådet Tænk kunne nemlig konstatere, at Apple fortsat ikke leverer fabriksnye iPhones ved ombytninger.

Svært at se forskel

Det kan dog være svært at finde ud af, om telefonen er en genbrugsmodel. Tegn på det kan være, at man ikke får den i den originale indpakning, at forseglingen på æsken er brudt, eller at serienummeret på telefonen er forskelligt fra det på æsken. Reelt er forhandleren eller producenten dog de eneste, der med sikkerhed kan besvare spørgsmålet. Derfor opfordrer Forbrugerrådet Tænk til, at man tydeligt spørger til, om telefonen er »fabriksny« eller får bekræftet, at den »ikke er refurbished« - som er den tekniske betegnelse for, at der er genbrugt reservedele.