Nyt morgenchok for Ericsson

Omsætningen rasler ned, og overskuddet er på et år faldet fra 5,1 milliarder svenske kroner til blot 0,3 milliarder.

Ericssons fungerende topchef, Jan Frykhammar, er langtfra tilfreds med regnskabet for 3. kvartal, som kom onsdag morgen. Arkivfoto: Maja Suslin, EPA/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Maja Suslin/TT

»Vores resultat er væsentligt lavere, end vi forudså, og afviger fra, hvad vi tidligere har kommunikeret.«

Der er skuffelse hos den fungerende topchef i den svenske mobilgigant Ericsson, Jan Frykhammar, oven på et nyt chokregnskab, som kom onsdag morgen, og som ved børsens åbning i Stockholm klokken 9 fik Ericsson-aktien til at rasle 15 procent ned i værdi. Salget er faldet med 13 procent, og overskuddet er gået ned fra 5,1 milliarder svenske kroner for et år siden til 0,3 milliarder kroner i juli-september i år. På netværksområdet er overskuddet faldet med over 100 procent.

Sammenlagt ligger resultatet, fraregnet omstruktureringsomkostninger, 73 procent lavere end sidste år.

Det er betydeligt lavere, end hvad Ericsson selv havde lagt op til.

Mangler stadig ny topchef

Den svenske koncern, som er verdens største leverandør af mobiludstyr, er i et ledelsesvakuum, efter at topchefen gennem seks år, Hans Vestberg, blev fyret i juli på grund af de dårlige resultater. Siden har Jan Frykhammar stået i spidsen for selskabet og igangsatte i sidste uge en kæmpe fyrings- og sparerunde, som skal skære 3.000 stillinger - eller næsten hver femte - væk i Sverige.

Svenske aviser har den seneste uge beskrevet, hvordan det kniber for Ericssons bestyrelse at finde kandidater til at overtage den tomme chefstol i koncernen.

Ericsson leverer mobilmaster og andet udstyr til mobilnet men ikke selve mobiltelefonerne. Selskabet ejede frem til 2011 halvdelen af mobilproducenten Sony Ericsson, som japanske Sony så købte Ericsson ud af. Ericssons nærmeste konkurrent er finske Nokia, som for nylig købte sin fransk-amerikanske konkurrent Alcatel-Lucent og dermed rykkede op foran kinesiske Huawei, der er verdens tredjestørste og herhjemme kendes for sine mobiltelefoner og for at stå for TDCs mobilnet.

Den samlede omsætning landede i 3. kvartal på 51,1 milliarder svenske kroner mod 59,2 milliarder for et år siden. Heraf udgjorde netværksafdelingens omsætning 23,3 milliarder mod sidste år 28,8 milliarder.