Nyt mobilslagsmål ender i retten

Apple sagsøger HTC for at have misbrugt Apple-teknologi i sine avancerede mobiltelefoner.

Mobilproducenten HTC bliver nu trukket i retten af Apple. Foto: Sam Yeh, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Endnu et slagsmål mellem to mobilgiganter ender nu i retten. Apple sagsøger nu HTC for at have krænket 20 patenter, som Apple har på hardware og software i sin iPhone-telefon.

Apple kræver, at HTC øjeblikkeligt standser al markedsføring og alt salg af de telefoner, der beskyldes for at indeholde ulovligheder. Ifølge Apple drejer det sig om både funktioner i brugerfladen samt software- og hardwarekomponenter.

Indirekte sag mod Google

HTC, der har hovedsæde på Taiwan, laver avancerede mobiltelefoner med trykfølsomme skærme og står blandt andet bag flere af de såkaldte »Google-telefoner«, altså telefoner, der anvender Googles Android som styresystem, heriblandt Googles egen - og eneste - Nexus One-telefon. Selv om Google ikke er nævnt ved navn, betragter de fleste analytikere det som et indirekte sagsanlæg mod Internet-giganten.

Apple nævner nemlig specifikt HTC-telefoner som Hero, Dream og MyTouch, som alle anvender Android.

»Vi kan sætte os og se konkurrenter stjæle vore patenterede opfindelser, eller vi kan gøre noget ved det. Vi har besluttet at gøre noget ved det. Vi mener, at konkurrence er sund, men konkurrenter bør skabe deres egen, originale teknologi, ikke stjæle vor,« siger Apples topchef, Steve Jobs, i en kommentar til sagsanlægget.

HTC meddeler, at man er ved at gennemgå materialet fra Apple og derfor endnu ikke ønsker at udtale sig.

Kamp om markedet

Den finske mobilgigant Nokia, der står bag to af hver fem solgte mobiltelefoner i verden, lagde i oktober 2009 sag an mod Apple, der svarede igen ved i december at sagsøge Nokia - som lige før nytår udvidede sit søgsmål.

I januar anlagde Eastman Kodak Co. sag an mod Apple, hvis kamera beskyldes for at krænke et Eastman Kodak-patent.

Sammenlagt drejer sagerne sig om mange hundrede millioner af dollars i årlig afgift.

Markedet for avancerede mobiltelefoner er i stærk stigning og er samtidig den del af mobilmarkedet, hvor der er mulighed for at tjene penge.
Ifølge analysehuset Gartner har Apple med sin iPhone 14,4 procent af markedet for avancerede mobiltelefoner, mens telefoner med Google Android udgør 3,9 procent.