Nyt milliardlån presser Spotify mod børsen

Den svenske musiktjeneste sikrer sig penge på et stadig mere presset streamingmarked men bliver samtidig skubbet tættere på en børsnotering.

Spotifys medstifter og topchef Daniel Ek har nu rejst en milliard dollars ekstra til den underskudsgivende musiktjeneste, men han bliver presset tættere og tættere mod en børsnotering. Arkivfoto: Don Emmert, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: DON EMMERT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Musikstreaminggiganten Spotify har fået et milliardlån i hus, som kan føre til en snarlig børsnotering af det underskudsgivende, svenske selskab.

En række investorer - kapitalfonden TPG, som tidligere har investering i kørselstjenesten Uber og overnatningstjenesten Airbnb, investeringsfonden Dragoneer Investment Group og kunder i Goldman Sachs Group - står ifølge den amerikanske finansavis Wall Street Journal bag lånet på en milliard dollars, som stiller skrappere krav til Spotifys forretning.

Økonomisk straf ved forsinkelse

Gælden kan konverteres til aktier i selskabet, og med pengene følger der ifølge avisen et krav om at få Spotify børsnoteret. Sker det ikke inden for et år, vil selskabet blive straffet økonomisk. Det vil ske ved, at lånerenten på nu fem procent vil stige med et procentpoint hvert halve år, indtil børsnoteringen kommer på plads.

Investorerne får ifølge avisens kilder 20 procent rabat på aktierne, når Spotify måtte komme på børsen inden for et år. Hvert halvår derefter vokser rabatten med 2,5 procentpoint.

Spotify er verdens største musikstreamingtjeneste og findes i nu 58 lande. Spotify består af en gratisdel, hvor man som lytter får reklamer undervejs, og af en betalingsdel, hvor man slipper for reklamerne. Det koster 99 kroner om måneden som dansk bruger.

Underskudsforretning med 30 millioner betalende

Spotify-medstifter og -topchef Daniel Ek meddelte før påske, at Spotify nu har rundet 30 millioner betalende lyttere mod 20 millioner i juni 2015, hvor det samlede brugertal - betalende som ikke-betalende - lå på 75 millioner. Det samlede antal brugere har endnu ikke overstiget 100 millioner. Til sammenligning har Apple Music 11 millioner betalende lyttere, mens musiktjenesten Tidal har lige over en million.

Konkurrencen på streamingmarkedet er vokset gennem især det seneste år. Spotify har altid været en underskudsforretning. 2014, som er senest tilgængelige årsregnskab, endte med et underskud på 162 millioner euro. Alligevel var Spotify i juni 2015 vurderet til 8,5 milliarder dollars eller 56,5 milliarder kroner.

Spotify har tidligere hentet over en milliard dollars fra forskellige investorer. I juni 2015 købte den svensk-finske telegigant Telia 1,4 procent af aktierne i musiktjenesten.