Nyt milliardkrav truer DONG

Kravet mod DONG Energy i den såkaldte Elsam-sag kan nærme sig 10 milliarder kr., efter at en ny gruppe elselskaber og kunder har meldt sig som forurettede.

Foto: Erik Refner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det flere milliarder kroner store erstatningskrav mod DONG Energy i den såkaldte Elsam-sag kan vokse sig endnu større, fordi endnu en gruppe elselskaber og kunder melder sig på banen som forurettede. Det prekære er, at et par af de pågældende selskaber også er aktionærer i DONG.

Dagbladet Børsen skriver således onsdag, at Aura Energi og SE (tidligere Syd Energi) går med i det nye krav, der samlet kan løbe op i to milliarder kr. De kommer oveni det oprindelige krav på 4,4 milliarder kr., som i foråret var vokset til over 7 milliarder kr. med renter.

Både Aura Energi og SE er aktionærer i DONG.

Sagen handler om, hvorvidt Elsam, som nu er en del af DONG, misbrugte sin dominerende stilling  på markedet i 2003 til 2006 til at tage alt for høje priser.

1.100 elselskaber og kunder anlagde i 2007 sag med kravet om de 4,4 milliarder kr., og konkurrencemyndighederne har ved tre lejligheder tidligere afsagt kendelser, der går DONG Energy imod. DONG har anket sagen til Sø- og Handelsretten, som begynder at behandle sagen til foråret.

Carsten Höegh Christiansen, der er adm. direktør i Aura Energi, siger til Børsen:

»Hvis man lav er en kold og kynisk beregning, får vi mere ud af at gå med i sagen og kradse penge ud af DONG, end vores ejerandel giver. Og så har jeg det sådan, at der må vi varetage vores egne kommercielle interesser.«

SEs formand, Jens Bahne Jørgensen, der meget kuriøst selv var formand for Elsam i den periode, hvor selskabet skulle have misbrugt sin dominerende stilling, siger til Børsen:

»Vi er klar til at gå med i kravet, fordi der er nogle, der mener, der er penge at hente.«