Nyt liv til kriseramt islandsk investering

Mellemøst-milliardær køber op i Debenhams. Det får kursen til at stige, og det giver nyt liv til Magasin-ejeren Baugurs investering i det britiske stormagasin.

Baugurs tabsgivende investering i det britiske stormagasin i Debenhams fik onsdag nyt liv, da aktien steg over seks procent, og de positive takter ser ud til at fortsætte torsdag.

Investeringsselskabet Baugur, der også kontrollerer dele af Magasin i København, ejer 13 procent af Debenhams, men det har været en pauver investering, for Debenhams aktier er mere end halveret, siden virksomheden blev noteret på børsen i London i foråret 2006.

Onsdagens store stigning skyldes nyheden om, at investeringsselskabet Milestone Resources Group har købt 7,3 procent af aktierne i Debenhams, og det startede med det samme spekulationer i markedet, hvor der opstod forventning om, at investeringsselskabet vil fremsætte et købstilbud på alle aktierne i stormagasinet.

Bag Milestone Resources Group står Mahesh Jagtiani, der har tætte forbindelser til Jon Asgeir Johannesson, der står i spidsen for islandske Baugur. De to har arbejdet sammen om at fremsætte købstilbud på den amerikanske stormagasinkæde Saks. Der har tidligere været rygter om, at Baugur vil fremsætte et købstilbud til de øvrige aktionærer i Debenhams. Nu kontrollerer Baugur og Mielstone Resources Group til sammen 20 procent af Debenhams.

Debenhams indledte sit liv som børsnoteret selskabet i april 2006, hvor en kapitalfond solgte aktierne for 195 pence pr. styk. Onsdag steg aktien 10,5 pence til 86 pence efter offentliggørelsen af den nye ejerstruktur, men trods den seneste tids stigning er aktien fortsat 56 procent mindre værd, end da den blev solgt første gang.

Mens Jon Asgeir Johannesson startede sin karriere ved at etablere discountforretninger sammen med sin far i Island, indledte Mahesh Jagtiani sin erhvervskarriere med en enkelt forretning i Bahrain i 1970erne efter at have gjort rent på hoteller i London. Hans Dubai-baserede selskab The Landmark Group kontrollerer nu over 600 forretninger i Indien, Spanien og Mellemøsten.

Baugur har haft ringe held med at tjene penge på Debenhams. Det islandske investeringsselskab havde franchiserettighederne til Debenhams i de skandinaviske lande, men to udgaver af stormagasinet i Danmark og Sverige gav dundrende underskud, inden de blev lukket.

I Danmark blev der etableret en Debenhams i shoppigncentret Fields, men forretningen tabte 110.000 kroner hver eneste dag, stormagasinet holdt åbent i det sidste regnskabsår, der gik fra 1. marts 2005 til 28. februar 2006.

En omsætning på blot 51 millioner kroner Debenhams i Fields resulterede i et underskud på hele 36,2 millioner kroner. Resultatet af driften var faktisk endnu ringere, hvis ikke et tidligere moderselskab havde strøget en gæld på 16,8 millioner kroner, som ledelsen bogførte under »andre driftsindtægter« i regnskabet. I dag er Debenhams i Fields omdannet til et Magasin-varehus.

I lighed med kapitalfonde har Baugur haft medvind i flere år som følge af lav rente og let adgang til risikovillig kapital, men siden juli har alt forandret sig, fordi den internationale kreditkrise har udviklet sig til en likviditetskrise, og store banker har tabt bunker af penge. En opgørelse fra MarketWatch viser således, at 15 af verdens største banker har tabt og afskrevet sammenlagt 363 milliarder kroner. Det svarer omtrent til den danske stats momsindtægter og personskatter næste år.