Nyt koncept skaffer dig job med vennernes hjælp

Med en ny platform vil iværksættervirksomheden Praice lade dit netværk fortælle, hvem du er. Målet er et mere sandfærdigt portræt af din personlighed, som både du og virksomheder kan bruge i jobsøgningen.

Stifter og adm. direktør Andreas Dencker Christiansen (th.) og investor Christian Høeg har store forventninger til Praice, hvor folk kan vurdere hinandens personligheder. Foto: Erik Refner Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Skal man tro de fleste jobansøgninger, er mange både fleksible, kreative, har masser af gåpåmod og er gode til at holde mange bolde i luften. Kigger man på Facebook-profiler, kan deres liv tilmed se perfekt og problemfrit ud – men hvor troværdig er selvfremstillingen egentlig af mennesket bag?

Det spørgsmål har Andreas Dencker Christiansen stillet. Ved at koble en stor interesse for psykologi og menneskelig udvikling med mere end fire års erfaring med big data og kvantificering hos IBM fik han ideen til platformen Praice. Her er det ikke dig selv, der forklarer, hvem du er. Det gør derimod dit netværk.

På den måde er Praice et socialt medie, hvor det er dine venner, der laver din profil frem for dig selv. Og hvor bløde værdier frem for erhvervserfaring er i centrum. Oprettelsen foregår anonymt, og det samme gør den efterfølgende vurdering, som samtlige af ens venner på Facebook kan foretage.

Ifølge Andreas Dencker Christiansen skal man dog hverken forvente forherligelse eller nedgørelse.

Mere præcist foregår vurderingen inden for fem kategorier: Kernen i ens personlighed (f.eks. om man primært er skeptisk eller optimistisk); hvordan man tænker (f.eks. praktisk eller kreativt); hvad der driver én (f.eks. samarbejde eller konkurrence), udstråling (f.eks. om man er meget oprigtig eller mere snu), samt hvordan man interagerer med andre mennesker.

Ud fra hver kategori vælger ens venner det ene ord ud af otte muligheder, som de mener, beskriver en bedst. Og den egenskab, som får flest valg, bliver så muligt at se for virksomhederne, der dog også kan købe sig til ekstra adgang med præcis fordeling af samtlige personlighedstræk.

»Et langt CV kan tale for dine kompetencer, men på den her måde kan virksomhederne også identificere ansøgere på en ny måde. Især for unge, der ikke har et langt CV, kan det være godt til at vise, hvor man skiller sig ud fra mængden,« siger Andreas Dencker Christiansen.

Ser et potentiale til milliard-virksomhed

Selv om Praice endnu er på spirestadiet, har platformen allerede vakt interesse hos en række store virksomheder, som løbende er udfordret af en stor bunke ansøgninger. Her har platformen potentiale til at hjælpe med sorteringen – til en lavere pris. Det forklarer William Brüel, som står bag virksomheden Multi Finans og er en af Praices investorer i et felt, der bl.a. også tæller Christian Birk, der står bag løbeappen Endomondo og vicedirektør i ASETEK Preben Carøe.

»Det, der har fanget mig som personalechef, er dels, at man på en smart måde kan søge efter personer, som lever op til nogle mere personlige parametre. Og så ser jeg det som et alternativ til alle mulige relativt dyre og besværlige tests,« siger han.

William Brüel fortæller, at han har en god fornemmelse med platformen og håber, at den kan slå igennem inden for en kort årrække. Samme toner hører man fra andre investorer, der også mener, at Praice let kan vokse sig stor ved blandt andet at kæde sig sammen med andre online services som AirBnb, GoMore eller andet, hvor folk kan være interesserede i at vide hvilken fremmed person, de har med at gøre.

Ambitionerne ligger i at lade Praice brede sig ud over jobsøgning på længere sigt. Og at brugerne selv tager initiativet.

»Vi vil gerne nå rigtigt, rigtigt langt, og vi tror, vi har potentiale til at blive en milliardvirksomhed. Onlineidentitet er der, hvor verden er på vej hen de næste ti år. Og der er vi på forkant med en platform og et hold, som kan eksekvere,« siger Andreas Dencker Christiansen.