Nyt katastrofetab fra Nokia

Den finske mobilgigant går ud af tredje kvartal med et minus på næsten 4,3 milliarder kroner. Og der er solgt langt færre Lumia-telefoner end for tre måneder siden.

Nokias nye topmodel, Lumia 920, kommer virkelig på arbejde, hvis den skal hente fortsat vigende territorier hjem til den pressede, finske mobilgigant. Arkivfoto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Endnu et katastroferegnskab fra den pressede finske mobilgigant Nokia kom som ventet torsdag middag.

Nokias salg er i eftersommeren - juli-september - faldet med yderligere fire procent i forhold til tre måneder tidligere og ligger 19 procent under, hvad det var på for et år siden. Og driftsresultatet er et gigantisk minus på 576 millioner euro eller næsten 4,3 milliarder kroner - dog en del mindre end de 826 millioner euro, som Nokia fik i kvartalet ved udgangen af juni i år.

De dårlige tal er dog ikke så dårlige, som mange ventede, så Nokia-aktien stiger faktisk. Men Nokias pengekasse er på tre måneder skrumpet fra 4,2 til 3,6 milliarder euro.

Nokias topchef, Stephen Elop, kalder tredje kvartal for »et svært kvartal« og spår, at også fjerde kvartal bliver en udfordring.

Færre solgte mobiltelefoner

Salget af mobiltelefoner er gået en anelse tilbage som helhed, men på det meget vigtige smartphonemarked for mere avancerede mobiltelefoner solgte Nokia 38 procent færre telefoner i juli-september end i april-juni i år, et fald fra 10,2 millioner til 6,3 millioner. heraf er de 2,9 millioner de nye Lumia-telefoner. Sidste år på samme tid blev der solgt 16,8 millioner smartphonetelefoner med Nokia-mærket på. Til gengæld ser det ud til, at Nokia har haft mere helt med salget af »almindelige« og billigere mobiltelefoner. Her er der fremgang fra 73,5 millioner telefoner i andet kvartal til 76,6 millioner telefoner i tredje kvartal.

Indtjeningen på telefonerne er nu 11 procent mindre end for tre måneder siden og ligger 34 procent under sidste års resultat.

Dermed kommer de nye topmodeller, Lumia 820 og 920, virkelig til at skulle arbejde for føden, når de kommer i handelen i begyndelsen af november for at forsøge at tilbageerobre tabt terræn fra især Apple og Samsung. De har fået flotte anmeldelser.

I andet kvartal blev der solgt fire millioner Lumia-telefoner med en gennemsnitsfortjeneste på 186 euro. De 2,9 millioner Lumia-telefoner, som Nokia har solgt i tredje kvartal, er ikke alene færre i antal men indbragte også blot 160 euro hver i snit.

Markant nedtur

I februar 2011 offentliggjorde Nokias nye topchef, den tidligere canadiske Microsoft-direktør Stephen Elop, at Nokia skrotter al sin egen software og satser fuldtud på Microsofts dengang uprøvede Windows Phone-styresystem på alle sine avancerede mobiltelefoner.

Det startede en markant nedtur, hvor Nokias salg af telefoner dykkede, fordi ændringen var et signal om, at de hidtidige telefoner - også dem, der var på markedet på det tidspunkt - var ved at udgå.

Samtidig var Nokia ni måneder om at levere sin første Windows Phone-telefon. Siden er Lumia-serien udvidet med en del modeller, men i mellemtiden har konkurrenterne med Apple og Samsung i spidsen fået så godt et tag på smartphonemarkedet, at det er svært at overbevise folk om, at de skal købe en Windows Phone-telefon, fordi de allerede har et andet mærke, eller fordi de ikke møder mange andre, der har sådan en og dermed inspireres til selv at købe en.

Sydkoreanske Samsung indtog i begyndelsen af 2012 tronen som verdens største mobilproducent, en plads, som Nokia har besiddet i et tiår. Og allerede i efteråret 2011 slog Samsung Nokia af tronen som største producent af smartphonetelefoner.