Nyt kæmpe tab for Blackberry

Endnu et milliardunderskud rammer den hårdt plagede mobilproducent, som har aflyst at sælge sig selv.

Livet er hårdt for canadiske Blackberry, hvis telefoner ikke sælger så godt som ønsket. Anslået 70 millioner bruger dagligt en Blackberry-telefon på verdensplan. Arkivfoto: Timothy A. Clary, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: TIMOTHY A. CLARY
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et nyt kæmpe tab rammer den pressede, canadiske mobilproducent Blackberry.

Selskabet har måttet foretage en stor nedskrivning på grund af usolgte telefoner, så regnskabet for tredje kvartal, som hos Blackberry slutter 30. november, endte med et samlet minus på 4,4 milliarder dollars - 24 milliarder kroner - efter engangsudgifter dog »kun« på 354 millioner dollars. For et år siden landede kvartalet på et plus på 9 milliarder dollars.

Blackberry, som for en måned siden opgav at sælge sig selv og i stedet har valgt at fokusere på erhvervslivet, som også oprindelig var målgruppen, omsatte for 1,19 milliarder dollars mod 2,73 milliarder sidste år.

Den nye serie af Blackberry-telefoner med den nye Blackberry 10-software er ikke blevet den succes, som mobilproducenten havde håbet på.

Hård kamp

Blackberry kæmper på et mobilmarked, hvor 81 procent af alle leverede smartphonetelefoner i 3. kvartal kom med Googles mobilstyresystem Android og under 13 procent med Apples iOS-software. Blackberry er blevet overhalet af Microsofts Windows Phone-styresystem, som især bruges af Nokia, hvis mobilproduktion Microsoft selv overtager i begyndelsen af 2014.

Blackberry vandt oprindelig erhvervslivets hjerter, fordi telefonerne havde fuldt tastatur, og al kommunikation kørte sikkert over Blackberrys (dengang kaldet Research In Motions) eget netværk.

Samtidig med det dårlige regnskab meddelte Blackberry, at selskabet har indgået en femårig aftale med kinesiske Foxconn, som også producerer Apple-udstyr, om at udvikle og producere en særlig Blackberry-telefon til det store indonesiske marked.

Blackberrys topchef siden januar 2012, tyskeren Thorsten Heins, blev i sidste måned skiftet ud, og John Chen overtog midlertidigt roret for at forsøge at rette skuden op.

Blackberry solgte i 3. kvartal 4,3 millioner smartphonetelefoner, de fleste dog ældre modeller med Blackberry 7-styresystemet.