Nyt IT til politiet igen forsinket

En af Danmarks største IT-leverandører har bedt om et års udsættelse. I forvejen har leverandøren svære problemer med at levere digital tinglysning. Politikere kræver kompensation.

Politiet må vente endnu et år på at få nye IT-systemer, som kan tale sammen med hele landet. Foto: Henrik Bo, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Politiet må i endnu et år arbejde videre med forældet IT, fordi en af landets store leverandører, CSC, ikke kan levere udstyret. I forvejen kæmper CSC med den digitale tinglysning, som er halvandet år forsinket og har udløst en ekstraregning i hundredmillionerklassen.

Ifølge 24timer bliver det nye IT-system, Polsag, som skulle have været køreklart til efteråret og have givet betjentene bedre tid til politiarbejdet, slet ikke klart i år.

»Det er uheldigt, men IT-leverandøren CSC er ikke klar,« siger Peter Carpentier, leder af IT- og teleafdelingen i Rigspolitiet.

DF: CSC skal betale

IT-systemet er var i forvejen forsinket, da CSC her i maj bad om udsættelse til først at begynde i 2010. Dermed skal betjentene fortsætte med det nuværende system, Polsas, som kræver manuelt dobbeltarbejde og er plaget af nedbrud.

Regningen for Polsag er også steget fra 153 til 221 millioner kroner i 2007-kroner.

Justitsminister Brian Mikkelsen (K) vil ikke kommentere sagen, men sagen får nu flere politiske partier til at kræve handling - og krav om, at CSC betaler kompensation.

»Helt klart. Det er der ingen tvivl om,« siger Dansk Folkepartis retsordfører Peter Skaarup til avisen.

Han forventer en redegørelse inden udgangen af maj med en plan for, hvornår det nye politi-IT kører.

Også SFs Karina Lorentzen og Socialdemokraternes Karen Hækkerup venter med spænding på redegørelsen fra Rigspolitiet.

Digital tinglysning forsinket for millioner

CSC (det tidligere Datacentralen) har i forvejen et plettet ry. Det stort anlagte digitale tinglysningssystem skulle være taget i brug i april 2008, og domstolene havde allerede aftalt pensionsordninger og fratrædelser, da projektet blev forsinket. CSCs forklaring var, at det var svært at skaffe medarbejdere.

Derfor blev starten udsat til november 2008, og nu er den officielle lanceringsdato september 2009. I første omgang bliver det oven i købet kun fast ejendom, der kan tinglyses digitalt. Først senere følger tinglysning af rettigheder i bilbog, personbog og andelsboligbog.

Penge til at holde på personale

Domstolsstyrelsen, som er myndighed for de danske domstole, gjorde i februar op, at forsinkelsen samlet set vil komme til at koste danskerne 193,3 millioner kroner i 2009-kroner. Heraf kan over halvdelen - 112,1 millioner kroner - henføres til, at de planlagte effektiviseringsgevinster for 2008 og 2009 ikke kan høstes på grund af forsinkelsen.

Domstolene har derfor måttet have tillægsbevillinger på 184,6 millioner kroner, så der stadig er personale til at behandle tinglysningsopgaverne. Samtidig har der skullet bruges yderligere penge på at scanne papirer ind, nemlig alle de dokumenter, som har måttet oprettes på papir siden april 2008, hvor tinglysningssystemet ellers skulle have overtaget.