Nyt IT-etisk råd stiftes torsdag

De mange kildne spørgsmål ved at bruge IT skal diskuteres grundigt. Alternativets IT-ordfører har taget initiativ til at stifte IT-etisk Råd.

Masser af spørgsmål opstår, når den nye teknologi udbredes til stadig flere områder. Et nyt IT-etisk Råd vil se nærmere på dem. Arkivfoto: Iris/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den omsiggribende brug af IT overalt rejser nogle meget principielle spørgsmål om, hvornår det kan blive for meget, og derfor stiftes nu IT-etisk Råd, som skal sætte dem på dagsordenen.

Initiativet kommer fra Rolf Bjerre, som er ordfører for IT og digitale frihedsrettigheder for Alternativet. Stiftelsen sker torsdag aften ved et informationsmøde på Nørrebro i København. IT-etisk Råd skal være en almennyttig, upartisk forening, som skal sætte etisk fokus på teknologiske dilemmaer.

Der lægges op til en bestyrelse med eksperter inden for IT, teknologi og videnskab, men alle med interesse i området kan være med.

IT skal tages alvorligt

»Det er vigtigt, at vi begynder at tage IT alvorligt som en integreret del af vores samfund. IT-etisk Råd skal opkvalificere værdien af at forholde sig professionelt til etiske overvejelser i forhold til emner som overvågning, tvangsdigitalisering, retten til privatliv online, hævnporno, udvikling af systemer som Rejsekortet, og hvordan vi opkvalificerer statens IT-systemer gennem brug af open source-software,« siger Rolf Bjerre.

Han finder det »fuldstændigt essentielt« at sikre ordentlig vejledning om etik inden for IT-området, ligesom IT skal tages seriøst på den politiske dagsorden, fordi det ofte påvirker alle i samfundet.

»Det er vigtigt at samle eksperter på IT-området, så IT-etisk Råd kan forholde sig professionelt til alle de nye etiske dilemmaer, aspekter, problemstillinger, udfordringer og sager, der konstant viser sig inden for området,« mener Rolf Bjerre.