Nyt internet presser virksomheder

Verden løber snart tør for IP-adresser, og det tvinger mange selskaber til at fremtidssikre deres IT-systemer, advarer Erhvervsstyrelsen.

En ny protokol for internetadresser kan volde problemer for virksomheder med gamle IT-systemer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Steffen Ortmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Erhvervsstyrelsen advarer landets virksomheder om, at internettet er ved at løbe tør for IP-adresser, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Det betyder, at globale virksomheder som Lego og B&O kan blive tvunget til at udskifte servere og routere for fortsat at være i stand til at kommunikere med selskaber og kunder i udlandet, der er i gang med at skifte over på den nye protokol - et nyt netværkssystem med plads til langt flere adresser, der kan håndtere det øgede pres på internettet.

Mange virksomheder tøver dog med at foretage overgangen, selvom det i værste fald kan skabe it-problemer, hvis virksomhederne ikke tilpasser sig i tide. Årsagen til, at virksomhederne tøver, er, at det er dyrt at vedligeholde to netværk på samme tid, indtil alle, kunder såvel som partnere, har bevæget sig fra den ene standard - den såkaldte IPv4 - til den næste, IPv6.

Foreløbig har internetudbydere som TDC og Telia sørget for såkaldte gateways (særlige adgangskanaler, red.) mellem de to netværk. På den måde kan hjemmesider, mailsystemer og økonomiprogrammer stadig tale sammen, selv om IP-adresserne ikke tilhører samme protokol.

Risikoen for nedbrud er dog større, efterhånden som mere og mere information skal gennem disse gateways, advarer en ekspert.

- Derfor er det synd, at mange danske virksomheder ikke er kommet på IPv6 endnu, for det skal gerne være en glidende overgang, hvor der er kontrol over det, siger Henrik Kramshøj, sikkerhedschef hos Solido Hosting, der driver netværkssystemer for en stribe virksomheder, til Jyllands-Posten.

Erhvervsorganisationen DI forventer dog, at overgangen vil ske glidende.