Nyt innovationsprojekt skaber mere byggesikkerhed

Et bredt samarbejde i byggebranchen har affødt en ny innovativ løsning, der højner sikkerheden ved arbejde med tagkonstruktioner.

Foto: Pressebillede, Palsgaard Træ
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Arbejdsulykker er et evigt tilbagevendende tema i byggebranchen, og for tiden har Arbejdstilsynet særligt fokus på rejsning af spær, der ofte er forbundet med en væsentlig faldrisiko. En ny innovationsløsning skal begrænse problematikken.

I skyggen af de mange arbejdsulykker i branchen er der etableret et samarbejdsprojekt mellem Dansk Byggeri, Træinformation og TIB samt producerende og udførende virksomheder. Målet med projektet er at forbedre sikkerheden i forbindelse med rejsning af spær.

- Vi er meget opmærksomme på de forhold, håndværkerne arbejder under, og de krav der stilles til arbejdsmiljø og sikkerhed ved rejsning af spær. Vi ønsker naturligvis at bidrage til større sikkerhed på byggepladserne, og derfor har det været vores ambition at udvikle en sikker løsning, der samtidig er nem at anvende, fortæller salgschef Klaus S. Berthelsen fra spærproducenten Palsgaard Træ A/S, der er en af de deltagende virksomheder i projektet.

Læs også: Her er der flest arbejdsulykker

Ny løsning

I forlængelse af projektet lancerer Palsgaard Træ A/ nu en mere sikker løsning inspireret af spær til større byggeri. Løsningen består af et element sammensat af to spærfag samt en gitterbjælke. I modsætning til tidligere giver det tømreren et stabilt element at arbejde ud fra allerede ved montagestart.

Dansk Byggeri hilser det innovative initiativ velkommen:

- I takt med et stigende udefrakommende pres i form af lovgivning er det væsentligt, at vi i branchen selv driver en udvikling med mest mulig sikkerhed. Derfor ser vi meget positivt på denne type projekter, hvor producenterne arbejder tæt sammen med brugerne for at opnå de mest optimale løsninger med hensyn til både sikkerhed og funktionalitet, forklarer chefkonsulent Niels Strange fra Dansk Byggeri og fortsætter:

- Hvis sikkerheden skal forbedres, kræver det nemlig, at løsningerne ikke besværliggør håndværkernes arbejde. Ellers er det svært at motivere til anvendelse. Løsningen, der nu lanceres af Palsgaard Træ, øger sikkerheden samtidig med, at den forenkler processen.

Læs mere om løsningen her!