Nyt indkøbscenter får solceller for ti millioner

Danmarks nyeste butikscenter får solcelleanlæg, som kan producere strøm svarende til 200 husstande.

Læs mere
Fold sammen

Kort efter åbningen 31. oktober får Big Shopping-indkøbscentret i Herlev på sin tagetage installeret et solcelleanlæg på cirka 10.000 kvadratmeter - rundt regnet svarende til halvanden fodboldbane.

»Det bliver et anlæg til omtrent ti millioner kroner, og effekten bliver 1 MW (megawatt, red.) - det svarer til forbruget i et par hundrede husstande,« siger Ole Jensen, salgschef i Green Go Energy, der leverer anlægget til Big Shopping.

Ole Jensen anslår, at solanlægget kommer til at levere omkring ti procent af strømforbruget i centret, der får 30 lejere - storbutikker, spisesteder, fitness og biografcenter - fordelt på 44.000 kvadratmeter (eller seks forboldbaner). Anlægget producerer mest strøm i dagtimerne og i sommerhalvåret, mens forbruget er størst i vintermånederne med mange mørke timer.

Big Shopping med en projektværdi på godt 1,1 milliard kroner er ejet af den tværnordiske ejendomsinvestor Nordic Real Estate Partners. Her betegner partner Thomas Riise-Jakobsen anlægget fra Green Go som »en god investering, både finansielt og miljømæssigt.«

Også mange andre ejendomsinvestorer har fået øjnene op for solceller. For eksempel har både SEB Pension og Topdanmark opsat store anlæg på kontorbygninger, og sidste år gik Danica Pension i gang med at opstille solceller på otte butikscentre, deriblandt City 2 i Høje-Taastrup.