Nyt indgreb mod TDCs fastnetpriser

Myndighederne ser tegn på, at TDC tager så høje priser af sine konkurrenter, at disse ikke kan tjene penge på at betjene deres kunder. Indgreb har krævet godkendelse i EU. TDC undrer sig.

Det er dyrt at grave kabler ned. Derfor lejer mange sig ind på TDCs landsdækkende fastnet. Arkivfoto: Johan Gadegaard, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmarks største teleselskab, TDC, tager så høje priser for at sælge adgang til fastnettet af sine konkurrenter, at Erhvervsstyrelsen nu for første gang griber ind og har måttet have EU-Kommissionens accept.

Erhvervsstyrelsen konkluderer efter en analyse af det danske bredbåndsmarked, at TDCs konkurrenter, som typisk lejer sig ind på TDCs landsdækkende fastnet for derved selv at kunne sælge internetadgang til deres egne kunder, tager sig så godt betalt, at det reelt er svært for konkurrenterne selv at tjene penge på at have kunderne. Fastnettet er den største bredbåndsforbindelse til danskerne i dag.

Må ikke skade konkurrencen

»Sunde konkurrenceforhold er en nødvendig forudsætning for et innovationspræget, dynamisk bredbåndsmarked til glæde for forbrugerne. Derfor griber vi ind og pålægger TDC at ændre priser, hvis prissætningen skader konkurrencen,« siger vicedirektør Finn Petersen fra Erhvervsstyrelsen.

Han kalder det for »prisklemmer«, når det bliver vanskeligt at tjene penge på at sælge danskerne en ydelse.

TDC er Danmarks største teleselskab og er størst inden for fastnettelefoni, mobiltelefoni, internetforbindelser og TV. Derfor er TDC i forvejen pålagt en lang række betingelser af de danske telemyndigheder.

Forbrugerpriserne er faldet mere end de interne

TDC ejer selve fastnettet, som ved lov skal dække samtlige husstande i Danmark, uanset hvor langt væk folk bor. Og fastnettet bruges både til tale og til internetadgang (samt TV-signaler). Derfor kan andre danske internetudbydere, som gerne vil kunne levere til deres egne kunder men ikke selv kan grave kabler ned, leje sig ind på TDCs net og levere internetforbindelsen til kunden, som dermed ikke har noget direkte med TDC at gøre men kun med sit eget selskab.

»De seneste år er forbrugerpriserne på bredbåndsmarkedet faldet mere end engrospriserne. Som konsekvens er det blevet sværere at tjene penge på det danske bredbåndsmarked,« konstaterer Erhvervsstyrelsen i forbindelse med den 214 sider store afgørelse.

Indgrebet er det første af sin art, og EU-Kommissionen har derfor skullet konsulteres og har givet sin accept.

»Hvis teleselskaberne ikke har tilstrækkelig mulighed for at tjene penge, er der risiko for, at der på længere sigt vil være færre selskaber på det danske bredbåndsmarked. Færre selskaber betyder en svækkelse af konkurrencen, og det kan føre til stigende forbrugerpriser og et mere begrænset produktudvalg,« siger vicedirektør Finn Petersen.

Erhvervsstyrelsen vil en gang om året kontrollere, at der ikke finder prisklemmer sted.

TDC: Vi bliver allerede kontrolleret

TDC undrer sig over indgrebet.

»Grundlæggende er vi uenige i, at det overhovedet er nødvendigt. Konkurrencelovgivningen sætter allerede rammer for, at vi ikke må misbruge vor dominerende stilling, og at vi skal sikre, at vore egne priser ikke er lavere. Som udgangspunkt mener vi derfor, at vi også opfylder denne nye forpligtelse. Vi skal dog ikke ændre priser på baggrund af dette, men vi kommer til at bruge mange ressourcer på det. Der er i Danmark en intens konkurrence på bredbåndsmarkedet, og derfor har nogen naturligvis sværere ved at klare sig,« siger Flemming Nørholm Nielsen, underdirektør i TDCs juridiske afdeling, til Berlingske Business.

TDC vil nu nærstudere afgørelsen, inden man beslutter, om den skal ankes. Der er fire ugers frist til at gøre det.