Nyt IBM-center slipper kannibalerne løs blandt de dygtige IT-folk i Danmark

Dansk Industri og fagforeningen Prosa efterlyser mere IT-uddannelse og mere efteruddannelse i kølvandet på nyheden om, at den amerikanske IT-gigant IBM åbner et nyt Innovationscenter med 250 ansatte i København.

Den amerikanske it-gigant IBM vil etablere et udviklingscenter med 250 ansatte i København. Adm. direktør for IBM Danmark Henrik Bodskov (på billedet) ser store muligheder for digitalisering i Danmark, og udenrigsminister Kristian Jensen glæder sig over at have trukket en udenlandsk investor til, som kan være med til at skabe en ny, digital fremtid for Danmark. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged

Den amerikanske IT-gigant IBM åbner et nyt innovationscenter og vil ansætte 250 højtuddannede IT-specialister over de næste to år. Centret skal i samarbejde med danske kunder som medicinalkoncernen Novo Nordisk og servicegiganten ISS udvikle nye løsninger på baggrund af blandt andet kunstig intelligens og andre nye, banebrydende digitale teknologier.

Men hvor skal de mange nye medarbejdere komme fra? Det spørgsmål melder sig i kølvandet på nyheden om centret, som bliver hilst velkomment af både udenrigsminister Kristian Jensen (V) og Københavns overborgmester Frank Jensen (S).

»Det er utroligt glædelig og rigtigt spændende, at IBM etablerer et innovationscenter, hvor 250 højtuddannede medarbejdere skal beskæftige sig med den nyeste teknologi. Det er utrolig godt for Danmark, og det seneste af flere eksempler på, at virksomheder placerer deres globale udviklingsafdeling i København,« siger Adam Lebech, branchedirektør i DI Digital.

Men nyheden om innovationscentret giver også anledning til panderynker.

»IBM efterspørger kreative, nytænkende danske IT-medarbejdere med forretningsforståelse, som vi er kendt for uddanne i Danmark. IBMs nye innovationscenter giver anledning til endnu en gang at sætte fokus på, at vi uddanner alt for få IT-teknikere, dataloger og IT-ingeniører,« siger Adam Lebech, der henviser til, at regeringen i sin digitale redegørelse for Danmark tidligere på året slog fast, at vi kommer til at mangle 19.000 IT-specialister i Danmark i 2030, heraf 13.000 på kandidat eller ph.d.-niveau.

»Der er brug for, at etablere flere studiepladser for højtuddannede IT-specialister, og der er brug for at gøre en helt særlig indsats for at få flere kvinder til at gå IT-vejen. Vi har en kedelig bundplacering internationalt, når det handler om at uddanne kvindelige IT-specialister,« siger Adam Lebech.

Samtidig efterlyser han også, at det bliver lettere at tiltrække udenlandske specialister, blandt andet ved at sænke beløbsgrænsen for, hvor meget en IT-specialist skal tjene for at få arbejdstilladelse i Danmark fra 400.000 til 325.000, som DI ved tidligere lejligheder har foreslået.

»Vi oplever stor politisk forståelse for, at der er behov for flere IT-kompetencer, men der mangler handling bag ordene,« siger Adam Lebech.

Spørger man Danmarks eneste fagforbund for IT-professionelle, Prosa, er det dog ikke kun politikerne, der må tage affære.

»Som det er i dag kannibaliserer virksomhederne hinanden for at få fat i højtkvalificerede it-medarbejdere med den erfaring og de kompetencer, som virksomhederne efterspørger,« siger Prosas formand Niels Bertelsen.

Det behøver dog ikke være sådan, mener fagforbundsformanden.

»Vi kan godt levere de folk, som IBM og andre har brug for. Men det kræver, at de er villige til at tage nyuddannede ind og oplære dem og efteruddanne erfarne it-specialister, som måske ikke lige præcis har de kompetencer, de efterspørger, og hverken IBM eller andre virksomheder har været særligt villige til at putte penge i efteruddannelse indtil nu. De vil rigtig gerne have medarbejderne, men nogle andre må klare at uddanne dem,« siger Niels Bertelsen.

Samtidig efterlyser han, at virksomhederne går ind og påvirker uddannelsessystemet, så universiteterne får uddannet kandidater med de kvalifikationer, virksomhederne efterspørger.

»Virksomhederne er rigtig gode til at sige, at de har brug for højtspecialiserede IT-kandidater, men der skal mere til end at sige det, og forvente at uddannelsessystemet løser behovet. Virksomhederne skal være mere præcise i deres behov, så universiteterne får uddannet de rigtige kandidater. Det er der heldigvis en voksende forståelse for blandt virksomhederne,« siger Niels Bertelsen.

Ifølge Niels Bertelsen skal de kommende medarbejdere i IBMs nye innovationscenter regne med at blive ansat på individuelle kontrakter. Som amerikansk selskab har IBM ikke tradition for at indgå kollektive overenskomster.

»Men IBM har generelt rigtig gode løn- og ansættelsesvilkår. Det er ikke sultens slavehær, der arbejder der,« siger Niels Bertelsen.