Nyt håb for patienter med brystkræft

GlaxoSmithKline er på vej med et brystkræftmiddel til patienter, hvor der ellers ikke er andre behandlingsmuligheder.

I Danmark håber GlaxoSmithKline at lancere midlet 'Tykerb' som en livsforlængende behandling af brystkræftpatienter i sensommeren 2007. Tykerb er er rettet mod en aggressiv form for brystkræft, der hedder HER2-positiv brystkræft, som udgør knap 25 procent af alle brystkræfttilfælde.

Forsøg har vist, at Tykerb i kombination med kemoterapi har kunnet holde kræften nede i dobbelt så lang tid, som de patienter, der ikke fik Tykerb.

På længere sigt ser medicinalvirksomheden et endnu større potentiale i midlet og håber, at Tykerb kan bruges til at forebygge tilbagefald af brystkræft.

Både på kræftafdelinger i Danmark og udlandet går nye forsøg i gang i 2007, der skal vise, hvor effektivt midlet er.

Især indenfor brystkræft er der sket store fremskridt i kræftbehandlingen de senere år. Brystkræft er den største kræftform blandt danske kvinder. De seneste tal er fra 2001, hvor der var 4000 nye tilfælde. Tallet er stigende ifølge kræftens Bekæmpelse, men der er ikke flere, som dør af brystkræft end tidligere.

Overlæge Michael Andersson ved Onkologisk Klinik på Rigshospitalet har betegnet brystkræftmidlet Herceptin fra medicinalvirksomheden Roche som det mest betydningsfulde nye kræftmiddel.

Herceptin retter sig ligesom Tykerb mod HER2-positiv brystkræft, og GlaxoSmithKline tror på, at Tykerb har samme potentiale.

"Vi ser en mulighed for at forbedre den nuværende behandling og tror, at potentialet er mindst lige så stort som Herceptin - men forventer, at det bliver større," siger læge hos GlaxoSmithKline i Danmark, Peter Pedersen.

Fordelen ved Tykerb er blandt andet, at det retter sig mod to af de vækstreceptorer, der får kræften til at sprede sig - kaldet HER1 og HER2, mens Herceptin kun retter sig mod den ene. Samtidig er Tykerb en tablet, mens Herceptin gives ved indsprøjtninger, forklarer Peter Pedersen.

"Den logiske følge er, at hvis man kan blokere et 'par', får man en større effekt, siger han.

Et stort multinationalt forsøg med op mod 8.000 amerikanske og europæiske patienter skal sammenligne de to lægemidler direkte. Forsøget begynder i 2007 og forventes at tage fem år.

"Det skal endelig afklare Tykerbs rolle i forhold til standardbehandlingen med Herceptin," siger Peter Pedersen.

Han fortæller, at Tykerb desuden har vist tegn på, at det virker mod hjernemetastaser, der er udsprunget af HER2-positiv kræft, og det kan få stor betydning.

"Hjernemetastaser som følge af brystkræft er ved at blive et større og større problem. Det sker i takt med, at Herceptin bliver brugt mere og mere - Herceptin har god kontrol over brystkræften i kroppen, så det ikke spreder sig til lungerne og leveren, men det kan ikke holde kræften hen i hjernen. Tidligere nåede kræften ikke til hjernen, før patienterne døde af det," fortæller Peter Pedersen.

Det kræver dog langt mere forskning for at fastslå, om Tykerb har en gavnlig effekt mod metastaser i hjernen.