Nyt fald i elektroniksalget i år

Der vil blive solgt tre procent færre mobiltelefoner, tavle-PCer og PCer i år. Dermed falder salget for andet år i træk.

Elektroniksalget bliver mindre i år end sidste år, lyder spådommen, allerede inden den omfattende julehandel sætter ind. Arkivfoto: Jung Yeon-Je, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: JUNG YEON-JE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For andet år i træk falder salget af elektronik - PCer, tavle-PCer og mobiltelefoner - på verdensplan.

Selv om julehandelen endnu ikke er sat ind, er forventningen, at 2016 vil ende med at vise et fald i salget på tre procent, når året gøres op, lyder meldingen fra analysehuset Gartner, der følger teknologimarkederne tæt. Det er således andet år i træk, at det går tilbage. I 2015 faldt elektroniksalget med 0,75 procent.

»Væksten ser ud til at forblive flad i de kommende fem år. Alle områder ventes at falde i 2016, bortset fra de dyreste ultramobile PCer og de helt almindelige mobiltelefoner, som ventes at vise en tocifret vækst i år,« siger Ranjit Atwal, analysedirektør hos Gartner.

Hestekræfter vil vi gerne betale for

I 2015 blev der sammenlagt solgt 2,40 milliarder enheder. I år ventes tallet at lande på 2,33 milliarder. Til gengæld vil det så vokse en lillebitte smule i 2017 og 2018, hvor det vil ligge på 2,38 milliarder styk.

PC-salget ventes at lande otte procent lavere end sidste år, blandt andet fordi priserne er steget på grund af euroens fald i værdi. Dermed er det fire kvartaler i træk, at det går tilbage. I 2015 blev der solgt 244 millioner stationære og bærbare PCer, i år vil det blive til 216 millioner, og i 2018 er salget nede på 199 millioner.

Derimod vokser salget af top-PCer med mange hestekræfter - og høje priser. Det er især Windows 10-PCer og Apples Macbook Air-PCer Dem blev der i 2015 solgt 44 millioner af. I år ventes der solgt 49 millioner, og det tal vil vokse frem til 2018, hvor Gartner forventer, at salget runder 75 millioner styk.

Salget af de almindelige tavlecomputere - f.eks. iPad, iPad Mini, Galaxy Tab S2, Lenovo Yoga Tab 3 og Acer Iconia One - går tilbage fra 196 millioner i 2015 til 177 millioner i år og vil de kommende to år ligge nogen lunde stabilt på 173 millioner styk om året.

Pengene skifter

I nogen tid har folk valgt at vente med at udskifte deres gamle PCer og i stedet brugt pengene på smartphonetelefoner og tavle-PCer i stedet. Det samlede mobilsalg ventes godt nok at falde med 1,6 procent i år, men smartphonesalget vokser stadig, om end langsommere end tidligere år. 1,5 milliarder smartphones vil være langet over diskene, når nytårsklokkerne ringer.

»Det er ingen overraskelse. Smartphonemarkedet er blevet modent og har nået en global mætning med telefoner, som kan mere og mere og forbliver gode i længere tid end tidligere,« siger Roberta Cozza, analysedirektør for mobilmarkedet hos Gartner.

De mange kinesiske mobilproducenter står bag Android-telefoner, som på mange områder fint kan hamle op med de dyreste smartphones, men som koster langt mere. Det medvirker til at trække styksalget i vejret. Gartner venter stadig, at Apple vil få et 2016 med tilbagegang trods lanceringen i september af de to iPhone 7-telefoner. Til gengæld er forventningen, at smartphonemarkedet i 2017 vil vokse med 3,5 procent, fordi mange her ventes at udskifte den gamle telefon med en nyere model.