Nyt cybersikkerhedsråd skal ruste Danmark bedre mod angreb

20 mand fra myndigheder, virksomheder og forskningsinstitutioner skal være med til at styrke Danmarks digitale sikkerhed.

Danmark er i højrisikozonen for cyberangreb. Derfor har man nu etableret landets første cybersikkerhedsråd. Fold sammen
Læs mere
Foto: Roman Budnikov/Iris/Ritzau Scanpix

Danmark har fået sit første cybersikkerhedsråd, der skal ruste landet bedre mod de angreb, som myndigheder, virksomheder, organisationer og private kan blive udsat for fra hackere og andre landes myndigheder.

Det 20 mand store Cybersikkerhedsrådet, som forsvarsminister Trine Bramsen (S) har nedsat som følge af ændret lovgivning tidligere i år, skal rådgive og vejlede om, hvordan den digitale sikkerhed styrkes. Samtidig skal der udveksles viden og erfaringer mellem myndigheder, erhvervsliv og forskningsverdenen.

Meget høj trussel mod Danmark

»Hver dag rettes angreb mod danske myndigheder og virksomheder i cyberspace. Det understreger, at cybertruslen er væsentlig at forholde sig til. Vi er afhængige af, at virksomheder deler deres viden og perspektiver med os, hvis vi skal sikre den bedst mulige beskyttelse. Derfor er Cybersikkerhedsrådet vigtigt,« siger Trine Bramsen, der er tidligere IT-ordfører for sit parti, i en pressemeddelelse.

Cybersikkerhedsrådet er en del af den omdiskuterede lovgivning, som tidligere i år gav Center for Cybersikkerhed (CFCS) under Forsvarets Efterretningstjeneste øgede beføjelser. Rådet kan blandt andet gennemføre analyser, der kan danne baggrund for prioritering af igangsatte eller kommende tiltag i den nationale cyber- og IT-sikkerhedsstrategi, som regeringen følger. Det kan også påpege, hvor der haltes bagefter – for eksempel inden for uddannelse og forskning.

CFCS’ vurdering er, at cybertruslen mod Danmark og danskere fra især cyberspionage og -kriminalitet fortsat er meget høj.

To formænd

Rådet får to formænd – en for det offentlige, en for det private. Posten som offentlig formand deles mellem Digitaliseringssstyrelsens direktør, Rikke Hougaard Zeberg, og chefen for CFCS, Thomas Lund-Sørensen. Hvem der bliver formand for den private del afgøres først, når Cybersikkerhedsrådet samles til sit første møde.

De 20 medlemmer er udpeget for 2019-2021.

Læs mere: »Cybertruslen mod Danmark 2019«, Center for Cybersikkerhed (i PDF-format)

»National strategi for cyber- og informationssikkerhed«, regeringen (i PDF-format)