Nyt COWI-projekt: Studerende skal udvikle innovative klimaløsninger for Avedøre

En række studerende skal i et nyt sommerjob-program være med til at udvikle innovative klimaløsninger for et af de aktuelt største byudviklingsprojekter i Avedøre Holme. COWI vil bruge programmet til at spotte kommende talenter samt udforske potentialet for nye, kreative innovationer.

De unge og håbefulde studerende skal over seks uger definere nogle løsninger på de klima- og teknologiproblemer, som Avedøre Holmene og samfundet generelt kommer til at stå over for. Der er kommet over 1.000 ansøgninger – til kun 34 pladser. Fold sammen
Læs mere
Foto: Pressefoto
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter planen skal de ni kunstige øer kaldet Holmene, der kommer til at befinde sig uden for Avedøre Holme i Hvidovre Kommune, stå færdig i 2040. Den ene af dem - Green Tech Island - bliver grøn og skal bl.a. kunne lave grøn energi og ressourcer af det, vi gerne vil af med.

Men hvordan skal øerne forsyne mere end 150.000 husstande i og uden for Hvidovre med grøn energi? Og hvordan skal kystområdet omkring øerne udvikles for dels at klimasikre erhvervsområdet mod oversvømmelser i fremtiden, dels understøtte biodiversiteten i området?

For at løse denne gordiske klimaknude har konsulentvirksomheden COWI, der er en at parterne i Green Tech Island projektet, lanceret et sommerjob-program for en række danske og internationale studerende. Programmet, der kaldes for COWI Try, vil løbe af stablen i august måned og give de unge talenter et indblik i, hvordan man udvikler løsninger til langsigtede projekter.

»Som ung er man meget optaget af, hvad man kan og vil med sit arbejdsliv. Med sådan et projekt som COWI Try får de studerende derfor gode forudsætninger for at møde andre i en rum tid og arbejde i teams med nogle konkrete løsninger. Med andre ord er der her en solid grobund for de studerende til at definere deres fremtidige karriere,« siger COWIs globale HR-direktør, Thomas Hall.

Potentiale for langsigtede løsninger

De i alt 34 studerende, der kommer fra Danmark, Norge, Sverige og Storbritannien, skal finde klimaløsninger på over det seks uger lange sommerjob-program. Samtidig får de mulighed for at prøve kræfter med at arbejde sammen med erfarne ingeniører og andre fagprofiler hos COWI i Skandinavien og i Storbritannien på rådgivningsvirksomhedens projekter, hvor de i fællesskab skal udtænke forslag til løsninger for specifikke bæredygtige tiltag på det store byudviklingsprojekt Holmene.

Programmet er dog også en måde for COWI at spotte nogle potentielle fremtidige talenter, hvilket virksomheden bestemt ikke lægger skjul på. De studerende kommer nemlig med et brændende ønske for at gøre en forskel i verden, hvilket tilsammen skaber en innovationskraft, som kan inspirere til reelt realiserbare løsninger efter programmets afslutning, siger Thomas Hall.

»Det, som vi leder efter i talenter, er at de er faglige dygtige, at de er kreative, og at de kan finde ud af at samarbejde. Og så selvfølgelig også, at de har en gåpåmod og en vilje til at udvikle nogle konkrete, innovative løsninger,« siger han.

Samtidig er programmet også en måde for COWI at sætte innovation på dagsordenen og udvikle noget, der kan komme både kunderne og virksomheden til gode. Det er nemlig unge og innovative mennesker, der skal udvikle morgendagens løsninger på de problemer, som samfundet står over for.

»Et vigtigt formål med programmet er at styrke innovationen og blive inspireret udefra. Det er noget, vi har fokuseret på før, og med det her projekt kommer de unge til at være fremtidens brugere i forhold til øerne, så hvorfor ikke bruge dem?« siger adm. direktør i COWI Lars-Peter Søbye.

Green Tech Island skal efter planen være med til at gøre Danmarks hovedstad endnu grønnere. Resten af landets affald, der bliver sendt til øen, vil nemlig blive omdannet til biogas, grøn strøm og rent vand. Fold sammen
Læs mere

Behov for innovation

Også Hvidovre Kommune skæler med spænding mod projektet, da de ogs står bag COWI Try projektet. Ifølge kommunen er der nemlig behov for nogle alternative løsninger, der kan adressere de problemer, som klimaforandringer fremover vil føre med sig.

»Vi har en lang række ingeniører, arkitekter mv. involveret i realiseringen af Holmene. Men det er også enormt interessant at høre, hvordan en række teoretisk dygtige, men praktisk uerfarne studerende uden forudindtagede holdninger, mener, at vi kan indfri vores vision for Holmene som Nordeuropas største, mest innovative og grønne erhvervsområde,« siger Gert Nelth, direktør for Kultur, Miljø og Vækst i Hvidovre Kommune, i en pressemeddelelse.

»Vi tror meget på, at innovationskraften sker i de faglige såvel som personlige tværsnit. Og netop i forhold til udvikling af innovative klimaløsninger har vi som samfund behov for hjernekapacitet og kreativitet fra
alle sider,« tilføjer Gert Nelth.

På baggrund af de mange ansøgninger samt den interesse, som både Hvidovre Kommune og ingeniørerne i sommerjob-programmet har udvist, er COWI fortrøstningsfulde med, at programmet kommer til at gå i den rette retning. Og ifølge Lars-Peter Søbye er der god grund til at være optimist.

»Jeg bliver personligt imponeret af at møde så mange unge mennesker, der tydeligvis er ambitiøse og engagerede. Der er ingen tvivl om, at vi står over for nogle klima- og teknologiudfordringer, som kræver nye ideer og tilgange. Der er det så godt at se, at de unge er villige til at tage den opgave på sig. Så jeg er optimistisk,« siger han.

Selvom Green Tech Island først skal stå færdig i 2040, begynder arbejdet med at bygge de kunstige øer allerede i 2022. Et så langsigtet projekt giver ifølge COWI de studerende mulighed for at sætte deres talenter og styrker på prøve. Fold sammen
Læs mere
Foto: Pressefoto.