Nyt aktionærangreb: Milliardbud på DSVM blev afvist

Den danske milliardkoncern DSVM blev i slutningen af januar handlet for én krone. Men sidste år blev der budt et beløb, som ville have givet aktionærerne langt mere, siger et tidligere bestyrelsesmedlem.

Nymølle Stenindustrier, der har en stribe grusgrave rundt i Danmark, er et af de mange selskaber i den omstridte milliardkoncern DSVM. Arkivfoto: Morten Melhede Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det opsigtsvækkende slagsmål om miljøkoncernen DSVM mellem en række småaktionærer og flere store danske finansielle koncerner har taget en ny drejning. Knap et halvt år før Triton solgte DSVM for én krone, modtog den britiske kapitalfond et bud, der lå væsentligt højere.

Det oplyser et tidligere bestyrelsesmedlem i DSVM til Berlingske. Bestyrelsesmedlemmet siger, at buddet var højere end den store gæld i virksomheden og ville have givet de ca. 30 mindretalsaktionærer penge for de aktier, som i dag er værdiløse.

»Buddet blev givet i august 2014 og var på 1,95 mia. svenske kr. og væsentligt over gælden i selskabet,« siger Jesper B. Rasmussen, der på det tidspunkt var medlem af bestyrelsen i DSVM.

Noget gik tilsyneladende helt galt i forhandlingerne, og i stedet endte DSVM med i slutningen af januar at blive handlet for én krone plus gælden, da de danske finansielle virksomheder FIH, Maj Invest og PKA overtog selskabet. Den manøvre har nu fået mind­retalsaktionærerne – som omtalt tidligere i Berlingske – til at indlede en voldgiftssag og true med at anmelde blandt andre sælgeren Triton og Maj Invest og FIH til politiet.

Flere kilder siger, at buddet kom fra den danske kapitalfond Solix med kapitalfondsmanden Denis Viet-Jacobsen i spidsen. Hvor konkret buddet var, og hvilke betingelser, der var forbundet med det, har det ikke været muligt at få oplyst nærmere. Andre kilder siger, at buddet reelt havde så mange forbehold, at det var dårligere end det, der endte med at værdisætte virksomheden til selskabets gæld plus én krone.

Hverken FIH, Maj Invest eller Triton ønsker at kommentere oplysningerne.

Problemet for de tidligere ejere af DSVM var, at der var opbygget en gæld på ca. 1,4 mia. danske kroner, som selskabet skyldte FIH, Maj Invest og PKA. Derfor skulle købstilbud på virksomheden ligge højere, før der ville være penge til aktionærerne. Tilbuddet fra Solix var i danske kroner på knap 1,6 mia. kr., og hvis det var blevet accepteret og uden større forbehold, ville det have givet de små aktionærer deres penge to gange igen. Præcis hvorfor buddet faldt til jorden, har det ikke været muligt at få oplyst.

Jesper B. Rasmussen har i dag forladt bestyrelsen. Han er utilfreds med salgsprocessen, hvor han mener, at alt for mange oplysninger om det fremtidige ejerskab i det seneste halve år blev holdt hemmelige for bestyrelsen.

Forlod bestyrelsen i protest

»Jeg trådte ud af bestyrelsen i november sidste år i protest, fordi vi ingen informationer kunne få om, hvad der foregik,« siger Jesper B. Rasmussen.

Han er ligesom de andre små aktionærer stærkt utilfreds med forløbet, der førte til, at aktierne blev taget fra dem.

»Vi er nødt til at sige til andre, at de skal passe meget på, hvis de kommer i clinch med sådan nogle gutter, som kan finde på at snyde på den her måde. Jeg synes, at det er flovt at have været med til sådan noget,« siger han.

De utilfredse små aktionærer har hyret hardhitter-advokaten Karoly Nemeth. Og tidligere på ugen fremgik det af et brev fra Nemeth til modpartens advokater, at de små aktionærer mener, at virksomheden reelt blev røvet fra dem. De er klar til at indlede en voldgiftssag for at få betaling for deres aktier. Det fremgik også af brevet, at de overvejer at melde de øvrige aktører til politiet.

Indtil videre fortsætter processen mod et nyt ejerskab. I første omgang blev virksomheden overtaget af FIH, Maj Invest og PKA. De tre har siden solgt virksomheden videre for et mindre million­beløb til den tidligere DLH-direktør Kent Arentoft og den forhenværende EQT-partner Peter Korsholm. De to skal forsøge at rette DSVM op og få bragt virksomhedens gæld ned.

Triton ejede DSVM i ti år. Selskabet, der tidligere hed DSV Miljø, var oprindeligt en del af transportkoncernen DSV. I begyndelsen tegnede investering lys, og umiddelbart inden finanskrisen var der bud på virksomheden på omkring 4,5 mia. kr. Men virksomheden blev hårdt ramt af en afmatning i byggeindustrien, og værdierne smuldrede. I de seneste par år har der været arbejdet på et salg, men buddet fra Solix er angiveligt det mest konkrete, som ejerne har modtaget.

Før handlen ejede 30 mindre aktionærer – primært tidligere ansatte – samlet ca. 15 pct. af DSVM, mens Triton sad på 63 pct., og FIH og Maj Invest sammen havde de sidste 22 pct.