Nyt 5G-mobilnet åbner til august i Storbritannien

»3«s britiske søsterselskab lægger for i London. I Danmark bliver det først i 2020, at mobilkunderne får 5G-adgang.

Indbyggerne i London får fra august flere 5G-net at vælge imellem, når »3«s britiske søsterselskab åbner for kunder. Arkivfoto: Stefan Wermuth, Reuters/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Stefan Wermuth
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lige efter sommerferien åbner endnu et 5G-mobilnet i Europa, når »3«s britiske selskab lukker kunder ind i London.

Three, der er ejet af hongkongkonglomeratet Hutchison Whampoa, som også ejer 60 procent af det danske teleselskab, vil fra august begynde at give adgang til 5G-mobilteknologien i London. Den sikrer langt større datakapacitet i mobilnettene, en meget højere dataoverførselshastighed, stort set ingen forsinkelse og et lavere energiforbrug på udstyret men kræver, at man køber en ny mobiltelefon eller router, som »forstår« 5G-signalerne.

Der findes endnu kun få 5G-smartphones på markedet. Hvilke Three vil tilbyde, vil selskabet offentliggøre i juli.

Dansk premiere i 2020

Three arbejder på at have 5G-dækning i 25 byer inden nytår. Der er tale om en investering på to milliarder pund (16,8 mia. kroner). Three bruger udstyr fra den finske mobilleverandør Nokia, hvor det danske »3«, som den svenske milliardærfamilie Wallenbergs investeringsselskab Investor ejer de resterende 40 procent af, bruger udstyr fra kinesiske Huawei.

»3«s administrerende direktør, Morten Christiansen, sagde i april til Berlingske, at de første 5G-mobilkunder kommer på »3«s net i 2020, hvor de fleste teleselskaber ventes at have taget 5G-teknologien i virkelig brug. TDC har lovet inden udgangen af 2020 at have 5G-dækning i hele Danmark. Det sker i samarbejde med den svenske leverandør Ericsson.

Storbritanniens største mobilselskab EE, der ejes af British Telecom (BT), åbnede sit 5G-net i maj, mens Vodafone går i luften 3. juli, hvor almindelige mobilkunder kan købe adgang.

Lige nu er 5G-mobilnet med almindelige brugere på kun i drift i Schweiz, dele af Sydkorea og dele af USA.