Nyrup : Kamp mod grådighed fortsætter

»Rygterne om min forestående passivitet er stærkt overdrevne,« lyder det fra tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen. Han fortsætter kampen mod kapitalfonde og lover et hedt efterår.

Trods udsigten til et svensk formandskab i EU, der ikke slår til lyd for en hård regulering af kapitalfonde, har tidligere statminister Poul Nyrup Rasmussen stadig masser af blod på tanden, når det gælder strammere regler for fondene. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Socialisternes valgnederlag ved det nylige Europa-Parlamentsvalg og et meget kapitalfondsvenligt svensk EU-formandskab. Ikke umiddelbart de bedste vilkår for tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussens indædte kamp mod kapitalfondsmagten i EU. Men sådan ser den nuværende formand for de europæiske socialdemokrater ikke på det. Han lover de kapitalfonde, der flere gange hånligt har dømt ham ude, kamp til stregen.

»De tror, jeg er gået på pension, og lad dem bare blive i den vildfarelse. Men jeg vil gerne sige til kapitalfondene, at rygterne om min forestående passivitet er stærkt overdrevne. Tværtimod bliver det et hedt efterår, og vi opruster i kampen mod kapitalfondene,« lyder det fra en kampklar Poul Nyrup Rasmussen.

Han er netop vendt hjem fra USA, hvor han har været ovre og koordinere kampen med en række demokrater og andre kræfter, som arbejder for mere regulering af finansmarkederne – og i særdeleshed mere kontrol og regulering af kapitalfonde og hedgefonde. Et emne der er blevet en mærkesag for Nyrup gennem de sidste par år.

»Kapitalfondene vil meget gerne undgå en yderligere regulering, og derfor kæmper de mod os med næb og klør. Men jeg mener, at fondene undervurderer udviklingen i Europa og USA, hvor forargelsen over grådigheden stadig er stor. Der er et omfattende netværk i USA for mere regulering af kapitalfonde, og dem samarbejder vi i vid udstrækning med,« siger Poul Nyrup Rasmussen.

Fonde rystende nervøse
1. juli overtog Sverige tjansen som formandsland i EU, og allerede anden dag som EU-formand var svenskerne på banen med opsigtsvækkende holdninger. På forsiden af avisen Financial Times slog den svenske minister for de finansielle markeder, Mats Odell, nye og mere blide toner over for kapitalfondene an. Han argumenterede for, at der er en overdrevet og grundløs frygt for, at kapitalfondene er skyld i krisen.

»Det er ikke kapitalfonde eller hedgefonde, der er skyld i krisen. Men i nogle lande portrætteres fondene som problemet. Det er ikke det samme som at sige, at vi ikke skal regulere fondene. Men målet er at have en sund regulering og ikke dræbe industrien,« sagde Mats Odell.

Udtalelserne har vakt opsigt og givet kapitalfondene blod på tanden. Hos fondene ser man det næste halve års svenske formandskab som en mulighed for at bløde op på de foreslåede reguleringer af fondenes arbejde.

Ikke overraskende er Poul Nyrup Rasmussen »stærkt foruroliget« over meldingerne fra Stockholm.

»I den forbindelse er det også værd at notere sig, at en af de største kapitalfonde i EU hedder EQT. Den har hovedsæde i Stockholm og er styret af den magtfulde svenske Wallenberg-familie med stærke tråde til den svenske regering,« påpeger Poul Nyrup.

Han kalder i samme åndedrag den svenske regering for en villig tjener for kapitalfondene og et offer for heftig lobbyvirksomhed fra de magtfulde kapitalfonde.

»Kapitalfondene er simpelthen så rystende nervøse for at skulle levere de samme oplysninger som alle andre virksomheder. Derfor har de etableret en meget stærk lobbyorganisation i et samarbejde mellem europæiske og amerikanske kapitalfonde, hvor de på mange planer prøver at påvirke politikere og andre beslutningstagere,« siger Poul Nyrup Rasmussen.

Tysk borgerlig opbakning
Selv om Nyrup og hans korstog mod kapitalfondene ser ud til at være i defensiven med et svensk EU-formandskab, med et borgeligt domineret Europa-Parlament og endnu en periode til kommissionsformand Jose Manuel Barroso, så er optimismen stadig stor hos den tidligere danske statsminister. Dels på grund af samarbejdet med stærke amerikanske kræfter i sagen, dels fordi han også ser opbakning til tættere kontrol med fondene flere steder i Europa.

»Langt ind i de borgerliges rækker i Europa er der også stor skepsis over for kapitalfondene og hedgefonde. Blandt andet er der i det borgerlige Tyskland en stor opbakning til vores synspunkter,« siger Nyrup.

Noget kan tyde på, at han har ret. I en krads kommentar kritiserede den tyske finansminister Peter Steinbrück udtalelserne fra den svenske regering. Samtidig langede den tyske minister ud efter den britiske regering, der også har modsat sig strammere regulering af fondene.

»Det står meget klart, at den britiske regerings mål er at fastholde fordelene for City of London i forhold til andre finanscentre. Derfor er der en meget stor modstand mod regulering,« sagde Peter Steinbrück, der samtidig lovede skrap modstand til den britiske og svenske holdning.

Der ser således ud til, at der er linet alvorligt op til endnu en omgang i bokseringen i den årelange og hidsige debat om kapitalfonde.

»Jeg kan love, at vi er mange, der vil give det svenske EU-formandskab kamp til stregen, og der er ingen tvivl om, at det bliver et intenst efterår i Europa. Jeg er sikker på, at vi vil lykkes med en langt bedre regulering af fondene. Det store spørgsmål er selvfølgelig, hvor god og tæt reguleringen bliver, og det er her kampen kommer til at stå,« konstaterer Poul Nyrup.