Nyrup: Grådigheden vandt i TDC

Poul Nyrup fastholder sin kritik af TDC's fem kapitalfonde, efter at de har trukket sig ud af telegiganten. Et stort potentiale blev spildt, lyder det.

Poul Nyrup Rasmussen Fold sammen
Læs mere
Foto: GONZALO FUENTES
- Grådigheden vandt fra start til slut.

Sådan kommenterer tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen den udvikling, som teleselskabet TDC har gennemgået, siden fem kapitalfonde, tilsammen kaldet NTC, opkøbte TDC for fem år siden.

Nyrup, der i dag er formanden for De Europæiske Socialdemokrater, anerkender, at TDC i dag er velfungerende. Men man bliver nødt til vurdere virksomheden ud fra det oprindelige potentiale, siger han.

- TDC havde potentiale til at blive en international koncern med stærke positioner i USA. TDC er nu reduceret til en velfungerende by i provinsen, som kunne have været meget større på beskæftigelse, omsætning og valutaindtjening, siger han.Kapitalfondenes indtog i TDC var øjenåbneren, der i 2007 fik Nyrup til at udgive bogen "I grådighedens tid - Kapitalfonde og kasinoøkonomi". Og han er ikke overrasket over, at NTC har trukket sig ud efter kun fem års ejerskab.

- Det er helt forudsigeligt. For kapitalfondene handler det om at tjene fleste mulige penge på kortest mulig tid. Det her er efter kapitalfondenes bog, men ikke efter min, siger Poul Nyrup Rasmussen.

Nyrup vurderer, at kapitalfondene har fået et sted mellem det dobbelte og det tredobbelte ud af TDC sammenlignet med den kapitalindsprøjtning, de kom med for fem år siden.

Pensionskassen ATP ejer 5,5 procent af TDC. Direktøren i ATD har overfor Businnes.dk udtrykt "svær tilfredshed" med kapitalfondene. Men heller ikke det gør indtryk på Poul Nyrup Rasmussen.

- Det er ingen kunst at skære ind til benet og skære milliarder ud af virksomheder. Det er en rent kirurgisk tilskæring for at få kortsigtet indtjening, siger han.

Det glæder ham dog, at et nyt EU-direktiv måske vil kunne forhindre en lignende situation i fremtiden.

/ritzau/