Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Stor ståhej for ingenting.
Sådan omtaler investeringsøkonom Per Hansen fra aktiemægleren Nordnet den storm, som Nykredit sidste år rendte ind i, da realkreditkæmpen meddelte, at man ville hæve bidragssatserne på sine realkreditlån og derudover også forberedte en børsnotering for at kunne polstre sig kapitalmæssigt og forberede sig på kommende reguleringskrav.
»Alle mulige gode undersøgelser viser ikke sjældent, at der er 25-30 procent, som kunne overveje at skifte realkreditinstitut. Men der er langt fra tanke til handling. Så det er ikke noget, som Nykredit for alvor mærker. Jo, de har sikkert mærket, at der er nogle tusinde kunder, der har flyttet forretning som følge af bidragssatserne og børsnoteringen. Men i forhold til al den debat, der har været, er det ikke proportionelt kritisk for forretningen,« siger investeringsøkonomen.
Der er ifølge Per Hansen et par årsager – udover kundernes manglende handlekraft til at skifte bolig- og bankøkonomiske forretninger ud – til, at Nykredit ikke bliver så hårdt ramt af den negative omtale.
»Nykredit rider den her storm af. For Nykredit har noget, som de fleste andre ikke har. De har en trumf i form af Totalkredit, der er en utroligt stærk salgsmæssig spydspids.«
Derudover har vi i Danmark, som Finans Danmark ynder at berette, nogle af de absolut laveste realkreditsatser i Europa.
»Man er ikke sur over, at renterne er ufatteligt lave. Man er sur over, at den samlede regning kunne være endnu lavere, hvis ikke det havde været for disse bidragssatser. Den er dog stadigvæk ufatteligt lav. Det er årsagen til, at der er mange i den her sag, der springer op som en olm tyr og falder ned som en blid svane,« siger Per Hansen.
Debatten klinger dog ifølge Per Hansen næppe af. Der er stadigvæk aktører i baggrunden, såsom Fair Bidragssatser og andre, der barsler med nye tiltag på realkreditområdet.
»Men så længe boligmarkedet har det godt, og boligejerne tjener penge, så kommer diskussionen ikke op på et højere niveau,« siger han.