Nykredits storsatsning bagud på point

Nykredits storsatsning på at sælge erhvervslån i Totalkredit-samarbejdet har stort set kun kritiserede tolagslån på paletten. Ekspert kalder det for en stor ulempe.

Der er en meget øm tå i Nykredits store satsning på at sælge realkredit til virksomheder via Totalkredit-samarbejdets 58 små og mellemstore banker. For mens Nykredit forlængst har opgivet at sælge de stærkt kritiserede tolagslån til privatkunder, er det fortsat de upopulære lån, som Totalkredit-bankerne nu skal forsøge at stoppe ned i halsen på deres erhvervskunder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torben Christensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er en meget øm tå i Nykredits store satsning på at sælge realkredit til virksomheder via Totalkredit-samarbejdets 58 små og mellemstore banker. For mens Nykredit forlængst har opgivet at sælge de stærkt kritiserede tolagslån til privatkunder, er det fortsat de upopulære lån, som Totalkredit-bankerne nu skal forsøge at stoppe ned i halsen på deres erhvervskunder.

Som Berlingske Business kunne afsløre mandag aften præsentede Nykredit tirsdag omverdenen for den største satsning i flere år. Et forsøg på at sælge realkreditlån til virksomheder i Totalkredit-samarbejdet, der hidtil har været forbeholdt privatkunders realkreditlån.

Men det er altså fortsat tolagslån, der skal sælges med den ene undtagelse, at Nykredits erhvervsafdeling nu har fået et enkelt etlagslån på produktlisten – et 20-årigt fastforrentet lån med afdrag.

Nykredit er den eneste aktør i Danmark, som har kastet sig ud i at lave tolagsbelåning, og det vurderes som en ulempe for det store realkreditselskab, der helt har droppet tolagsbelåningen for privatkunder, fordi de var for svære at sælge.

»Det er klart, at det er en konkurrenceulempe for Nykredit at have et produkt, som kan fås bedre andre steder. Låneprodukterne skal jo helst passe til kundens behov,« siger bankekspert og seniorrådgiver Lars Krull fra Aalborg Universitet.

Tolagslån består af to forskellige obligationstyper. Sikre og billige SDO-obligationer til den inderste del af lånet, mens den yderste del af lånet er de mere gammeldags RO-obligationer, som ikke vurderes med helt samme sikkerhed hos investorerne – og som følge deraf har en teoretisk dårligere rente for kunderne.

Tillige betyder tolagsbelåningen hos Nykredit, at erhvervsvirksomheder som udgangspunkt er tvunget til at afdrage på den yderste del af lånet. Også det kritiseres af Lars Krull:

»Lad os sige, at jeg har et velkonsolideret firma, der hedder Krull A/S. Hvorfor skal jeg så tvinges til at betale afdrag på mit lån? Det er da en ulempe. Det her må handle om, hvad der er bedst for den enkelte kunde.«

Hos Nykredit forsvarer topchef Michael Rasmussen brugen af tolagslån på erhvervsområdet:

»I Nykredit har vi haft tolagsbelåning på erhverv siden 2009. I den periode har Nykredit vundet markedsandele, og det er jeg helt sikker på, at Totalkredit Erhverv også vil.«