Nykredits næstformand: »Jeg kan godt lide at presse mig selv til det yderste«

Næstformand i Foreningen Nykredit, Nina Smith, har været i modvind i kølvandet på Nykredits stigende bidragssatser. Men det er sjovest at være med der, hvor man kan få indflydelse, lyder det fra hovedpersonen selv, der i sin fritid holder sig i form til at cykle op ad et Tour de France-bjerg uden for kategori.

Nina Smith er ambitiøs og vil gerne gøre en forskel ved at sidde med ved bordet – og gerne for bordenden – for at få indflydelse. Det satser hun også på at få som formand for Foreningen Nykredit. Foto: Thomas Lekfeldt Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Velfærdskommissionen, Forskningskommissionen, Socialkommissionen og Dagpengekommissionen. Det er blot et udpluk af de kommissioner, Nina Smith, der for tiden er havnet i modvind som kommende formand for Foreningen Nykredit, har været medlem af. Den sidstnævnte kommission som formand. For Nina Smith er det vigtigt at sidde med der, hvor hun kan gøre en forskel. Der, hvor hun kan få indflydelse.

Som næstformand og kommende formand i Foreningen Nykredit, der ejer aktiemajoriteten i Nykredit, har beslutningerne om at børsnotere Nykredit og hæve bidragssatserne kastet den 60-årige økonomiprofessor ud i et regulært stormvejr. I samtlige landsdækkende medier har Nina Smith skullet stå på mål for kritiske spørgsmål fra journalister, politikere og vrede kunder.

»Jeg er fuldstændigt sikker på, at vi gør det rigtige, og det er det, der driver mig,« siger Nina Smith.

Hun er en kvinde, der er vant til at have det store ansvar. Ud over at være næstformand i Fore­ningen Nykredit besidder hun en lang række bestyrelsesposter hos blandt andet Carlsberg A/S og Nykredit. Samtidig er hun bestyrelsesformand hos KORA, Det Nationale Analyse- og Forskningsinstitut for Kommuner og Regioner.

»Det har altid været utroligt vigtigt for mig, at det, jeg laver, på en eller anden måde kan bruges i samfundet og gøre nytte. Derfor har jeg altid syntes, at det er utroligt spændende at være med i kommissioner og prøve at bruge den viden, man får som forsker i praksis. Det giver indflydelse, og det er sjovt,« siger Nina Smith.

Så indflydelse er din drivkraft i dit arbejde?

»Jeg vil gerne bruge det, jeg kan, til at gøre en forskel i det samfund, vi har,« lyder det kontrollerede svar.

Nina Smith er uddannet økonom ved Aarhus Universitet og blev i 1993 Danmarks første kvindelige professor i økonomi ved selvsamme universitet. Fra 1995 til 1998 var hun en af de dengang tre økonomiske vismænd, da hun sad i formandskabet for De Økonomiske Råd.

I fritiden kan hun godt lide at cykle, hvor hun i øjeblikket træner op til at bestige et Tour de France-bjerg uden for kategori.

»Jeg kan godt lide at presse mig selv til det yderste. Det gør man, når man tager Mont Ventoux eller Alpe D’Huez. Det er sjovt at presse sig selv til det yderste. Det kan godt være lidt hårdt undervejs.«

Presser du også dig selv til det yderste i dit arbejde?

»Det har altid været en drivkraft for mig at gøre mit allerbedste og lidt til. Det, synes jeg, er rigtigt sjovt. Jeg hører til dem, der er glad for at arbejde, og jeg har ikke tænkt mig at arbejde mindre,« siger hun.

Nina Smith er gift med øko­nomiprofessor Valdemar Smith. Parret har fire voksne børn.