Nykredits milliardindtjening sætter rekord

Den tidligere så udskældte realkreditkæmpe Nykredit kom gennem årets første tre måneder med en enorm fremgang i resultatet. Fremgangen skyder Nykredit op i rekordhøjder med en milliardstor indtjening i første kvartal.

Nykredit kan tirsdag præsentere regnskab for årets første tre måneder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torben Christensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nykredit kan tirsdag præsentere et kvartalsregnskab, der viser en stærk fremgang i årets første tre måneder og lander realkreditkæmpens bedste resultat nogensinde.

Bundlinjen før skat skyder således op på tre mia. kroner mod 895 mio. kroner i samme periode sidste år.

»Med regnskabet for 1. kvartal 2017 fortsætter Nykredit den fremgang i kerneforretningen, der i 2016 gav koncernen sit hidtil bedste resultat. Det er tilfredsstillende og afspejler en sund forretning i en sund dansk økonomi,« lyder det fra topchef Michael Rasmussen i regnskabet.

Banken leverer også

Indtægterne fra kerneforretningen stiger med 619 mio. kroner til 3,34 mia. kroner, mens driftsomkostninger kun stiger med 21 mio. kroner til 1,18 mia. kroner og nedskrivninger på udlån er nærmest ikke-eksisterende. Det betyder, at resultatet fra kerneforretningen stiger med 610 mio. kroner til 2,19 mia. kroner. Før skat lyder bundlinjen på 2,35 mia. kroner.

Fremgangen i Nykredits resultater betyder, at koncernen i de første tre måneder af 2017 har forrentet sin egenkapital med 13,5 pct., hvilket er markant bedre end det mål, som Michael Rasmussen har sat for koncernen.

Det er især regnskabsposten »forretningsmæssigt udgåede derivattyper«, der har gjort en forskel i forhold til sidste år. Her lød den på minus 741 mio. kroner mod et plus på 337 mio. kroner i dette års første kvartal.

Forretningsmæssigt er det både bankforretningen i Nykredit Bank og Totalkredit-forretningen, der bidrager til væksten.

»Både i Nykredit Bank og Totalkredit fortsætter kundetilgangen og den organiske vækst. I Nykredit Bank vokser antallet af boligejere, erhvervskunder og Private Banking-kunder, der samler hele deres økonomi i banken. På et år er indlånet i banken steget 14 procent, udlånet 15 procent og formuen under forvaltning 17 procent. Det vidner om bankens store potentiale. I Totalkredit låner vi fortsat ud til flere og flere danske boligejere. Siden regnskabets afslutning har udlånet rundet en historisk milepæl på 600 mia. kroner,« siger Michael Rasmussen.

Resultatet af kerneforretningen i Nykredit Bank er således steget fra 286 mio. kroner i første kvartal af 2016 til 833 mio. kroner i første kvartal af 2017. I Totalkredit steg resultatet i kerneforretningen med 32 procent i årets første tre måneder, fra 505 mio. kroner til 665 mio. kroner. For Totalkredits vedkommende steg bidragsindtægterne med 272 mio. kroner til 1,43 mia. kroner, hvilket ifølge Nykredit skal ses i lyset af »bidragsjusteringen pr. 1. juli 2016 og en stigende udlånsbestand«.

Hæver forventningerne

Fremgangen betyder også, at Nykredit hæver forventningerne til 2017. I forbindelse med februar måneds offentliggørelse af 2016-årsregnskabet meddelte Nykredit, at selskabet i 2017 ventede at levere et resultat af kerneforretningen på niveau med 2016. Den forventning hæves nu.

»På baggrund af udviklingen i forretningsindtægter i 1. kvartal 2017 og som følge af, at nedskrivninger nu ventes at ligge på et lavere niveau end forventet, er det ledelsens opfattelse, at resultat af kerneforretningen for 2017 vil vise en fremgang i forhold til 2016,« skriver selskabet.

Nykredit Realkredit-koncernens egenkapital udgjorde 73,3 mia. kroner ved udgangen af marts måned og er dermed steget med 2,3 mia. kroner siden årsskiftet. Selskabet fastholder i regnskabet planerne om en børsnotering.

Selv samme børsnotering var ifølge ledelsen nødvendig for at kunne modstå de kommende og strengere Basel IV-reguleringskrav til kapital, ligesom man fandt det nødvendigt at hæve bidragssatserne for Totalkredit-kunderne. Sidstnævnte medførte et ramaskrig og førte selskabet ud i en veritabel krise. Men markedsandelen har ifølge regnskabet været konstant de seneste tre måneder.

»Koncernens markedsandel af bestanden af realkreditudlån til ejerboliger udgjorde 42,3 procent, uændret i forhold til ultimo 2016, eksklusive lån formidlet af pengeinstitutter, der ikke længere er en del af Totalkredit-samarbejdet,« skriver koncernen.