Nykredit: Tiden må vise, om der kommer nye bidragsforhøjelser

Realkreditgiganten Nykredit, der også ejer Totalkredit, er havnet i et nyt stormvejr om de bidragsforhøjelser, der blev varslet i februar og indført i juli 2016.

Nykredits pressechef, Jens Theil. PR-chef. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

i juli 2016 rasede kunderne over, at de stigende bidrag blandt andet blev begrundet med fremtidige kapitalkrav fra den magtfulde Basel-komité. Nu er de såkaldte Basel IV-krav blevet udskudt på ubestemt tid.

I den forbindelse har Nykredit meldt ud, at sidste års prisstigningerne »først og fremmest var begrundet i de allerede vedtagne regler«. Det kommer blandt andet bag på en række kunder, som Berlingske Business har været i kontakt med, da de har modtaget breve fra Totalkredit, hvor der netop henvises til de fremtidige krav som begrundelse. Samtidig hober spørgsmålene sig op. For betyder det, at der er en ny regning på vej til Totalkredit-kunderne, når Basel IV-kravene kommer – hvis de overhovedet kommer? Og hvis de ikke gør, får kunderne så nogle af de penge tilbage, som de har betalt i forhøjet bidrag?

Det svarer pressechef Jens Theil fra Nykredit på i et skriftligt interview:

I skriver, at »bidragsforhøjelsen først og fremmest er begrundet i de allerede vedtagne regler, som den altså bygger på. Men den ruster selvfølgelig også koncernen til de ikke vedtagne krav – herunder Basel IV«. Betyder det, at det ekstra kapitalbehov på omkring 15 milliarder, som I forventer, at Basel IV-kravene vil medføre for Nykredit, er dækket ind af bidragsforhøjelsen fra 2016?

»Bidragsforhøjelsen er først og fremmest begrundet i de allerede vedtagne regler, som den altså bygger på. Men den ruster selvfølgelig også koncernen til de ikke vedtagne krav – herunder Basel IV. Det betyder, at bidragsforhøjelsen, som jo øger vores indtjening, er med til at øge sandsynligheden for, at vi kan imødekomme de endnu ikke vedtagne krav. Hvorvidt det er nok, må tiden vise. Det afhænger af en lang række forhold – herunder regulative og markedsmæssige forhold.«

Morten Bruun Pedersen fra Forbrugerrådet Tænk rejste i onsdagens udgave af Berlingske Business spørgsmålet, hvordan kunderne kan vide sig sikre på, om regningen for de fremtidige kapitalkrav er betalt, eller om den først er på vej. Har I planer om at hæve bidragssatserne yderligere, når Basel IV-kravene er kendte?

»Vi må af hensyn til konkurrencelovgivningen ikke udtale os om fremtidige priser. Så det kan jeg desværre ikke sige noget om.«

Hvilken betydning får det for kunderne, hvis kapitalkravet i forbindelse med Basel IV bliver højere end de 15 milliarder, som I – ifølge et internt notat fra 20. december om de kommende Basel IV-standarders betydning for Nykredit – forventer, er det mest sandsynlige scenarium?

»Det er for tidligt at spekulere i. Nu afventer vi først og fremmest de kommende krav fra Basel. Vores vurdering har hele tiden været, at Basel IV vil udgøre en markant udfordring for Nykredit – og det er det fortsat. Vi forventer således, at Basel-komitéen i den nære fremtid vil fremsætte anbefalinger, der medfører væsentligt øgede kapitalkrav.«

Hvad kommer der til at ske med bidragssatserne, hvis Basel IV-kravene slet ikke bliver til noget?

»Vi må af hensyn til konkurrencelovgivningen ikke udtale os om fremtidige priser. Så det kan jeg desværre ikke sige noget om.«