Nykredit renser ud i dårlige lån

I år og næste år forventer realkreditgiganten endelig at slippe af med nødlidende ejendomme for op mod to milliarder kroner. En stor handel er netop gennemført, men med et trecifret milliontab til Nykredit.

I år og næste år forventer realkreditgiganten endelig at slippe af med nødlidende ejendomme for op mod to milliarder kroner Fold sammen
Læs mere
Foto: Torben Christensen

Et stort oprydningsarbejde efter finanskrisen forestår stadig for Danmarks største realkreditaktør, Nykredit. Senest næste år skal der nemlig findes købere til en række overbelånte ejendomme, som Nykredit brændte inde med efter krisen.

I alt mangler ejendomme for 800 mio. kroner endnu at blive solgt for Nykredit, som solgte en større portefølje af ejendomme under navnet Kalvebod III til PFA i september. Men salgsprisen på den handel dækker over en gæld, der ved udgangen af sidste år var på over 1,2 mia. kroner. Så selv i dag fem år efter krisen gemmer der sig stadig betydelige tab i det danske ejendomsmarked og herunder i Nykredits skuffer - og hermed præsenterer Berlingske Business endnu en af Nykredits udfordringer i artikelserien »Problemerne tårner sig op for Nykredit«.

Nu gælder det salget af Nykredits to andre ejendomsdøtre Kalvebod I og Kalvebod II, som i alt har ejendomme for 800 mio. kr. Først efter at de er solgt, har Nykredit endelig lukket bogen efter de tvivlsomme ejendomsspekulationsprojekter, man overtog ved købet af Forstædernes Bank, lige før det hele ramlede i 2008:

»Vi er helt ude af det her i 2014. Vi har indgået aftale om at sælge boligejendomme for 500 mio. kr. inden slutningen af i år, så mangler vi kun for 300 mio. kr. lager- og fabriksejendomme, der ligger i periferien af København i Greve og Brøndby,« siger vicedirektør med ansvar for ejendomme i Nykredit Lars Holst. Han peger på, at markedet for erhvervsejendomme er i bedring, og derfor har det været en fordel at vente med at sælge ud.

Nykredits ejendomme, hvoraf langt størsteparten er overbelånt, har ligget i flere nødlidende selskaber siden krisen. Nykredit har holdt selskaberne i live, indtil man har overtaget ejerskabet af dem for at videresælge ejendommene.

Ejendomsekspert og chefkonsulent Bjarne Boye Nielsen fra BBN Consult har respekt for Nykredits forsøg på at optimere værdierne i de nødlidende ejendomme, men mener ikke, at man bør vente fem år med at realisere tabene.

»De ejendomme har ligget i kuvøse i håb om, at markedet ville blive bedre. Men det er bedre at tage det første tab end det sidste. Et solgt aktiv kan du skrive ud af bogen til nul kroner, men en ejendom kræver stadig kapital og ejendomsskatter. Man undgår at smide gode penge efter dårlige - en dårlig ejendom klistrer til fingrene, medmindre man kommer ud af klappen,« lyder det fra ejendomseksperten.

Læs også: Brancheanalyse: Ejendomsselskaber kæmper med afkastet