Nykredit overvejer frasalg i stedet for børsnotering

Investorkreds har lagt et tilbud på del af Nykredit, og det får finanskæmpen til at genoverveje børsnotering.

ARKIVFOTO 2016 af Michael Rasmussen, koncernchef i Nykredit- - Fold sammen
Læs mere
Foto: NIELS AHLMANN OLESEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forenet Kredit, som er hovedaktionær i Nykredit, har modtaget et købstilbud fra en dansk investorkreds på en minoritetsandel af foreningens aktier i selskabet.

Det oplyser selskabet i en fondsbørsmeddelelse.

Ifølge erhvervsmediet Finans.dk er bejlerne et konsortium bestående af blandt andet PFA Pension, PKA, AP Pension og Pension Danmark. Det erfarer Finans.dk.

Pensiondanmark vil ikke kommentere spørgsmålet om, hvorvidt pensionskassen er blandt de potentielle investorer og dermed hverken at be- eller afkræfte, om kassen er med i kredsen. Heller ikke PFA eller ATP ønsker at kommentere, hvorvidt de er en del af investorkredsen eller ej.

Sampension afviser derimod at være blandt de potentielle investorer i Nykredit.

Rent fagligt giver investeringen for pensionsselskaberne god mening, vurderer Søren Andersen, som er uafhængig aktuar i FPension med speciale i pension. Han påpeger dels, at finansielle virksomheder som investorer har gode forudsætninger for at forstå rammevilkårene uanset om det er de hedder Solvens II i pensionssektoren eller Basel i bank- og realkreditsektoren.

»Hvis nogen forstår den type af risiko og solvensbetragtnig, så er det virksomheder, der er i den finansielle sektor i forvejen,« siger han.

Desuden arbejder to af de nævnte investorer, PFA og AP, med forretningsmodeller, hvor kunderne selv er med til at dække solvens med eksempelvis den såkaldte Kundekapital i PFA.

Søren Andersen vurderer, at Nykredit som en unoteret investering vil blive lagt i markedsrentepensioner, hvor det er kunderne, der bærer risikoen. Ellers vil det trække for hårdt på reserverne bag de kundebestande, der har tilknyttede rentegarantier.

Hverken Forenede Kredits pressechef  Mathias Bencke Fremmen eller Nykredits ditto Jens Theil vil kommentere sagen.

Bestyrelserne og koncerndirektionen vil nu vurdere, om tilbuddet samlet set er attraktivt alternativ til en børsnotering af Nykredit. Det handler blandt andet om, hvorvidt tilbuddet giver en tilfredsstillende adgang til egenkapital, skriver selskabet. Forenet Kredits bestyrelse vil på den baggrund tage stilling til, om tilbuddet skal anbefales til Forenet Kredits repræsentantskab, som skal træffe endelig beslutning om evt. salg af aktier.

Forenet Kredit ejer 89,8 pct. af aktierne i Nykredit.

I februar 2016 blev det besluttet at iværksætte et børsforberedende arbejde med henblik på, at Nykredit var klar til at gennemføre en børsnotering inden for 24 måneder. Beslutningen om at bringe finanskoncernen på børsen har lige siden mødt kritik fra kunder, medlemmer, og eksperter.

Ifølge fondsbørsmeddelelsen har Nykredits koncerndirektion efter aftale med bestyrelsen sideløbende undersøgt alternativer til en børsnotering. Dette har ført til dialog med flere investorer i foråret 2017, hvilket sidenhen har udviklet sig til konkrete forhandlinger mellem Nykredit, Forenet Kredit og en dansk
investorkreds. Det er disse forhandlinger, der nu har resulteret i et købstilbud, oplyser selskabet.

Arbejdet frem mod en børsnotering fortsætter, indtil andet er besluttet, oplyser Nykredit. Det var hidtil planen, at repræsentantskabet for Forenet Kredit på et møde den 23. november skulle stemme om, hvorvidt Nykredit skulle børsnoteres eller ej. I midten af september blev Danske Bank, JP Morgan og Morgan Stanley valgt til at stå i spidsen for børsnoteringen af Nykredit, der ifølge Berlingskes oplysninger stod til få markedsværdi på op mod 80 mia. kr., og op til 20 pct. af aktierne skulle blive udbudt ved noteringen. Det ville have været den største notering, siden det daværende DONG sidste år blev noteret til 110 mia. kr.